Kuskus i daktyle to typowe smakołyki Afryki Północnej, szczególnie uwielbiane w Maroku. Zarówno daktyle, jak i kuskus bywają tam częstym dodatkiem do dań z jagnięciny. Zapraszam do wypróbowania bardzo prostego i szybkiego w wykonaniu przepisu na kuskus z daktylami, którego bazą jest sok jabłkowy. Można go przyrządzać w wersji słodkiej, jak i ostrej. Kuskus na słodko sam z siebie jest smacznym deserem, ten w wersji ostrzejszej może być samodzielnym daniem, jak również dodatkiem do różnorakich mięs. Jeśli chodzi o daktyle, niezmiennie polecam te ze sklepu Najlepsze Daktyle.
Składniki:
- 1 szklanka kuskusu,
- niecały litr soku jabłkowego,
- 5-6 świeżych, posiekanych daktyli,
- łyżka płatków migdałowych,
- szczypta soli.
Dodatki do wersji ostrzejszej:
- 1/2 szklanki rosołu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry,
- łyżeczka rozdrobnionych orzeszków (nerkowce albo niesolone ziemne)
- niewielka garść posiekanej natki pietruszki,
- odrobina posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Zagotuj w garnku sok jabłkowy ze szczyptą soli, dodaj do niego kuskus (kuskusu powinno być tyle, aby do powierzchni soku w garnku brakowało ok. 1 cm).
- Kiedy kuskus zmięknie i wchłonie sok, dodaj daktyle i migdały. Dobrze wymieszaj.
- Jeśli chcesz przygotować wersję ostrzejszą, włóż gotowy słodki kuskus do rondla i zalej rosołem. Dodaj zmiażdżony czosnek, kolendrę, orzeszki, pietruszkę i ostrą paprykę. Duś całość, aż rosół prawie zupełnie odparuje. Dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku (najpierw spróbuj, może te dodatki nie będą potrzebne). Posyp szczypiorkiem i podawaj. Smacznego!
przepisy marokańskie, maroko kuchnia, kuchnia marokańska, kuskus, kuskus z daktylami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz