Kuchnia Półwyspu Malajskiego pełna jest kolorów i smaków. Na
porządku dziennym jest tam wrzucanie do potraw czosnku, chilli, kozieradki,
kurkumy, kolendry, imbiru, orzechów, mleka kokosowego, trawy cytrynowej i
wszystkiego, co się nawinie, z kwiatami banana i lotosu włącznie. Wśród barwnych
i pachnących dań znaleźć można szatańskie curry – nazwa nie wzięła się znikąd.
Po zjedzeniu można z powodzeniem ziać piekielnym ogniem. Inspirację
zaczerpnęłam z książki Biruty Markuzy Smak tropików.
Składniki:
- 40 dag ładnej, w miarę chudej wieprzowiny,
- 2 łyżki octu,
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
- 3 małe cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- 2 cm świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej,
- 2 strączki świeżej ostrej papryki,
- płaska łyżeczka ziaren gorczycy,
- płaska łyżeczka mielonej kozieradki,
- płaska łyżeczka kurkumy,
- garstka orzechów nerkowych,
- 1 ½ szklanki rosołu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Mięso opłucz i pokrój w grubą kostkę, skrop je sosem sojowym i octem, odstaw na 30 min;
- Cebulę i czosnek dokładnie posiekaj (możesz też zblendować), po czym podsmaż z dodatkiem oleju na dużej patelni albo w głębokim rondlu (na niewielkim ogniu). Po 2 minutach dodaj posiekany imbir, pastę krewetkową, rozdrobnione papryczki, gorczycę i kozieradkę. Smaż przez następne 3 minuty, po czym dodaj kurkumę i utłuczone orzechy. Smaż jeszcze przez 2 minuty.
- Do rondla dodaj mięso, zrumień je, po czym dodaj rosół, szczyptę soli i pieprzu. Przykryj rondel i duś całość, od czasu do czasu mieszając, dopóki mięso odpowiednio nie zmięknie (ok. 30-35 min). Jeśli w międzyczasie rosół wyparuje, możesz go trochę dolać, ale niezbyt dużo – na koniec gotowania rosół powinien być odparowany.
- Szatańskie curry oryginalnie podaje się z ryżem. Ja akurat zjadłam z pęczakiem, bo lubię. Smacznego J
kuchnia malajska, przepis na curry, szatańskie kurry, singapur przepisy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz