czwartek, 2 lipca 2015

Kotlety z soczewicy i szpinaku z sosem orzechowo-daktylowym (Indie)

To smaczne, sycące, wegetariańskie danie najczęściej spotkać można na stołach mieszkańców północno-zachodniej części Indii, czyli w regionie o ogromnych wpływach muzułmańskich. I rzeczywiście – kotleciki łatwiej skojarzyć z kuchnią arabską niż aromatyczną i nasyconą smakiem kuchnią hinduską. Kotlety to kotlety – soczewica, szpinak, trochę mąki… Interesujący jest za to sos daktylowy. Jest niesłychanie słodki i – jak na mój gust – można go konsumować również jako dodatek do mięs (szczególnie ostrych), krem do smarowania pieczywa czy nawet wykorzystać jako marynatę. Dobrze jest przełamać jego słodkość odrobiną soku z cytryny. Z podanej ilości składników powinno wyjść ok. 8 niewielkich kotletów.



Składniki na kotlety:
  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2 garście posiekanego świeżego szpinaku,
  • 2 cebule dymki (ze szczypiorem),
  • łyżeczka ziaren kolendry,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3 czubate łyżeczki mąki,
  • ½ łyżeczki chili,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na sos:
  • 5 świeżych daktyli (pamiętaj, aby pozbyć się pestek) – szczerze polecam pyszne i mięsiste daktyle ze sklepu Najlepsze Daktyle.
  • łyżka naturalnego masła orzechowego (albo nieduża garść niesolonych orzeszków ziemnych),
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego),
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru (albo mały plasterek świeżego),
  • ¼ łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki.



Przygotowanie:
  1. Ugotuj soczewicę zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (nie dodawaj soli).
  2. Zmiksuj soczewicę z dodatkiem jednej cebuli (bez szczypioru), czosnku, soli, chili i kolendry. Powinna powstać jednolita masa. Dodaj do niej mąkę, proszek do pieczenia, drugą cebulę (drobno posiekaną) razem z pokrojonym na małe kawałeczki szczypiorem, posiekane liście szpinaku  i jajko. Dokładnie wymieszaj. Smaż na niewielkim ogniu (ok. 5 minut z każdej strony).
  3. Przygotuj sos: wszystkie składniki należy dokładnie rozdrobnić i zmiksować na jednolitą masę.
  4. Kotleciki podawaj z odrobiną sosu – pamiętaj, że sos jest bardzo aromatyczny i słodki.

kotlety z soczewicy, sos daktylowy, kotlety wegetariańskie, szpinak, kotlety ze szpinaku

2 komentarze: