Czebureki to smakowite i bardzo sycące danie, które przywędrowało
do nas od Tatarów krymskich. Te wielkie, pachnące pierogi znane są także w
kuchni ukraińskiej, rosyjskiej i litewskiej oraz na wschodnich rubieżach
Polski. Czebureki należy jeść od razu po przyrządzeniu – dzięki temu możemy
zasmakować w pysznym mięsnym sosie, który wycieknie z parującego pieroga po
ugryzieniu.
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej;
- 1 szklanka wody;
- 1 łyżka dobrego masła;
- 1 jajko;
- ½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 400 g grubo zmielonego mięsa (dobrze jest połączyć wołowinę z wieprzowiną; jeśli ktoś lubi, może zastąpić wołowinę baraniną)
- 3 skrojone w niedużą kostkę cebule
- 5 zmielonych ząbków czosnku
- kopiasta łyżka drobno posiekanej pietruszki
- ½ szklanki kefiru
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej
- chili, kminek (nieobowiązkowo – są to dodatki polecane tym, którzy lubią wyrazisty, mocny smak)
Przygotowanie:
- W garnku z grubym dnem albo rondelku ugotuj wodę z masłem i solą. Gdy zacznie wrzeć, wsyp 1 szklankę mąki i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto nie będzie wyglądało najpiękniej, ale takie właśnie ma być J Odstaw masę, aby znacznie przestygła.
- Do ciasta dodaj jajko, przemieszaj lekko, po czym dosyp resztę mąki. Wyrabiaj ciasto do gładkości. Powinno być ono zwarte, elastyczne i nie przywierać do palców. Odstaw całość w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny.
- Czebureki to bardzo tłuste danie. Jeśli chcesz, aby podczas smażenia pierogi przyjęły mniej tłuszczu, podczas rozrabiania dodaj do ciasta niego łyżeczkę spirytusu albo octu.
- Do grubo zmielonego mięsa dodaj cebulę, pietruszkę, czosnek i majeranek. Posól i popieprz do smaku. Jeśli chcesz, aby smak czebureków był bardziej wyrazisty, dodaj inne przyprawy – ja preferuję chili i odrobinę kminku. Lubię też dodać więcej czosnku.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek (nieco grubszy niż na standardowe pierogi). Wytnij z niego kółka wielkości mniej więcej takiej, aby gotowy czeburek miał wielkość dłoni. Na połowę ciasta nałóż farsz i bardzo dokładnie zaklej pieróg.
- Czebureki smaż na głębokiej patelni (użyj tyle oleju, aby sięgał on do połowy pieroga). Smażyć należy po kilka minut na każdej ze stron – pierogi mają przybrać ładny złoty kolor.
- Jedz od razu po usmażeniu. Najlepiej z kefirem albo sosem czosnkowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz