Każda nacja ma swoją flagę, ulubiony sport i przepis na rosół. Tajowie mają więc flagę składającą się z pięciu pasów (białych, czerwonych i niebieskiego), muay thai oraz zupę z kapusty pekińskiej z klopsikami. Na muay thai się nie znam, a flagę każdy może sobie obejrzeć w Internecie. Mogę jednakże przedstawić przepis na prostą i szybką w wykonaniu zupę, którą zajadają się Tajowie podczas niedzielnego obiadu, zapewne oglądając "Koncert życzeń" oraz "W starym kinie".
Składniki:
- 15 dag cienkiego makaronu ryżowego,
- 50 dag mielonego mięsa wołowego,
- 1/2 dużej kapusty pekińskiej,
- łyżeczka ziaren kolendry,
- łyżeczka suszonych liści kolendry,
- 4 duże ząbki czosnku,
- drobno posiekany kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm),
- 1/2 łyżeczki chili,
- łyżeczka ziaren pieprzu,
- 2 l rosołu wołowego,
- 4 łyżki sosu rybnego,
- sól i pieprz do przyprawienia mięsa.
Przygotowanie:
- Makaron zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- Kapustę pekińską poszatkuj.
- Czosnek, ziarna kolendry, imbir, chili i ziarna pieprzu rozgnieć na masę (np. w moździerzu).
- Podgrzej rosół wołowy i zagotuj go z dodatkiem rozgniecionej wcześniej masy.
- Dopraw mięso solą i pieprzem, uformuj z niego niewielkie kulki i wrzucaj do gotującego się rosołu.
- Po 5 minutach gotowania dorzuć kapustę pekińską, a po następnych 5 minutach dorzuć także makaron, sos rybny, cukier i suszone listki kolendry. Gotuj następne 5 minut. Gotowe :)
zupa tajska, tajski przepis, kuchnia tajska, tajlandia przepisy, zupa z klopsikami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz