wtorek, 12 maja 2015

Youvarlakia avgolemono (Grecja)

Youvarlakia avgolemono to nietypowa, lecz bardzo smaczna zupa, którą zajadają się Grecy. Avgolemono to właściwie rodzaj cytrynowego sosu – dlatego zupa jest gęsta i zawiesista, a niewielka porcja wystarcza, aby się porządnie najeść. Oczywiście można przyrządzić ją tak, aby w mniejszym stopniu przypominała sos – wtedy wystarczy użyć większej ilości bulionu albo dodać mniej mąki, niż jest to podane w przepisie.



Składniki:
  • 400 g mielonej wołowiny (można użyć także jagnięciny);
  • 1 duża cebula – bardzo drobno posiekana albo rozdrobniona blenderem;
  • 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku;
  • sucha bułka (albo kopiasta łyżka bułki tartej);
  • 4 jajka;
  • pół szklanki nieugotowanego białego ryżu długoziarnistego;
  • 1 litr bulionu drobiowego;
  • 2 cytryny;
  • mąki (1 łyżka do sosu oraz odrobina do obtoczenia pulpecików);
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżka posiekanej natki pietruszki pół łyżeczki kminku, szczypta zmielonej kolendry, łyżeczka oregano, szczypta chili, łyżeczka posiekanej świeżej mięty.


Przygotowanie:
  1. Namocz suchą bułkę (w wodzie albo mleku) i odciśnij (tak jak do kotletów). Wymieszaj ją dobrze z mięsem, surowym ryżem, przyprawami, cebulą, czosnkiem i 1 jajkiem – ma powstać jednolita masa.
  2. Z masy formuj kulki (wielkości moreli – pamiętaj, że pulpeciki zwiększą swoją objętość, kiedy ryż zacznie pulchnieć). Obtocz je w niewielkiej ilości mąki.
  3. W głębokim, szerokim rondlu podgrzej bulion – wkładaj pulpeciki do gotującego się bulionu (najlepiej tak, aby początkowo się nie stykały). Gotuj całość ok. 20 minut (w tym czasie ryż wewnątrz pulpetów powinien się odpowiednio ugotować, a same pulpety nie powinny się rozpadać). Wyjmij pulpety z bulionu.
  4. W misce roztrzep widelcem 3 jaja i dodaj do nich łyżkę mąki. Rozrób bardzo dokładnie, po czym bardzo powoli i ciągle mieszając, dodaj do masy sok z cytryn. Ma powstać jednolity gęsty płyn.
  5. Bardzo powoli, dokładnie mieszając, wlej masę jajeczno-cytrynową do gorącego bulionu (jeśli nie chcesz, aby się zważyła, najpierw możesz dodać kilka łyżek gorącego bulionu do masy i dobrze wymieszać). W ten sposób powstaje avgolemono – gęsta zupa cytrynowo-jajeczna.
  6. Nałóż kilka pulpetów do głębokiego talerza i polej gęstą zupą. Posyp natką pietruszki, całość podawaj z dobrym pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz