Lubię sięgać do przepisów kuchni greckiej - jest w niej coś, co wyjątkowo odpowiada moim kubkom smakowym. Tym razem spróbuję Was przenieść na piękną wulkaniczną wyspę Santorini (jakby się ktoś czepiał, to rzeknę, że to także Santoryn), która słynie z upraw winorośli i pomidorów. Mieszkańcy twierdzą, że gleba bogata w powulkaniczne minerały sprawia, że zarówno santoryńskie wino, jak i pomidory, mają wyjątkowy smak i aromat.
Składniki:
- 4 duże pomidory malinowe (naprawdę duże; oczywiście możesz dać więcej mniejszych),
- 150 g sera "feta",
- 1 duża czerwona cebula,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1/2 łyżeczki mięty,
- 1 czubata łyżeczka oregano,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- ok. 1 szklanka mąki,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej do podsmażenia kotletów,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ponacinaj lekko skórkę pomidorów i zalej je wrzątkiem. Dzięki temu łatwo je obierzesz. Uczyń to więc :)
- Posiekaj pomidory w drobną kostkę (dzięki zalaniu wrzątkiem powinny być miękkie i wodniste - bardzo prawidłowo).
- Widelcem dokładnie rozdrobnij fetę i dodaj ją do pomidorów razem z posiekaną drobno cebulą, szczypiorkiem, czosnkiem i resztą przypraw.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj powoli do pomidorowej masy, delikatnie mieszając. Dodawaj dopóty, dopóki masa przestanie się lać - powinna uzyskać lekko gęstawą konsystencję, która pozwoli na wyłożenie jej na patelnię bez szczególnego rozlewania się na boki.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i nakładaj łyżką masę, formując ją w coś na kształt kotlecików.
- Smaż kotlety po kilka minut na każdej ze stron - sam ocenisz, czy się już odpowiednio ścięły.
- Tomatokeftedes podawaj z gęstym jogurtem greckim. Smacznego.
kuchnia grecka, przepisy greckie, kotlety z pomidorów, tomatokeftedes przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz