niedziela, 21 lutego 2016

Soupe à l'ail bonne femme (Francja)

Stereotypowe skojarzenia, które pojawiają się na hasło "kuchnia francuska" w większości odnoszą się do dań paryskich. A Francja jest przecież dużym krajem i nie wszyscy jej mieszkańcy raczą się żabimi udkami i croissantami. Nazwa soupe à l'ail bonne femme brzmi jak wyrafinowany przysmak dla delikutaśnych podniebień – tak naprawdę jest to pochodząca z doliny Loary zupa czosnkowa po gospodarsku, czyli całkiem przaśny rosół. 




Składniki:
  • 2 duże pory,
  • 300 g pomidorów (mogą być z puszki, szczególnie zimą),
  • 6-8 ząbków czosnku,
  • 3 duże ziemniaki,
  • duża marchewka,
  • 1,5 l bulionu (najlepiej wołowego),
  • 3 łyżki oleju,
  • bazylia, sól i pieprz do smaku.




Przygotowanie:
  1. Od porów odkrój najbardziej zielone części, białe części pokrój w cienkie krążki.
  2. Pomidory obierz i oczyść, miąższ pokrój w kostkę.
  3. Obierz i rozgnieć czosnek.
  4. W wysokim rondlu rozgrzej olej, a następnie podsmaż w nim pory i pomidory z czosnkiem (7-10 minut).
  5. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do warzyw i zalej gorącym bulionem. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotuj przez 30 minut. Na końcu dopraw zupę bazylią, solą i pieprzem.
  6. Zupę podawaj z gorącymi tostami z roztopionym serem.



kuchnia francuska, zupa czosnkowa, dolina loary przepis



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz