Stereotypowe skojarzenia, które pojawiają się na hasło "kuchnia francuska" w większości odnoszą się do dań paryskich. A Francja jest przecież dużym krajem i nie wszyscy jej mieszkańcy raczą się żabimi udkami i croissantami. Nazwa soupe à l'ail bonne femme brzmi jak wyrafinowany przysmak dla delikutaśnych podniebień – tak naprawdę jest to pochodząca z doliny Loary zupa czosnkowa po gospodarsku, czyli całkiem przaśny rosół.
Składniki:
- 2 duże pory,
- 300 g pomidorów (mogą być z puszki, szczególnie zimą),
- 6-8 ząbków czosnku,
- 3 duże ziemniaki,
- duża marchewka,
- 1,5 l bulionu (najlepiej wołowego),
- 3 łyżki oleju,
- bazylia, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Od porów odkrój najbardziej zielone części, białe części pokrój w cienkie krążki.
- Pomidory obierz i oczyść, miąższ pokrój w kostkę.
- Obierz i rozgnieć czosnek.
- W wysokim rondlu rozgrzej olej, a następnie podsmaż w nim pory i pomidory z czosnkiem (7-10 minut).
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do warzyw i zalej gorącym bulionem. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotuj przez 30 minut. Na końcu dopraw zupę bazylią, solą i pieprzem.
- Zupę podawaj z gorącymi tostami z roztopionym serem.
kuchnia francuska, zupa czosnkowa, dolina loary przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz