sobota, 20 lutego 2016

Ragoût z mintaja (Norwegia)

Jedno z przysłów norweskich mówi, że choćbyś dorszowi włożył marchew do gęby, a pomidora pod ogon, nie stanie się on łososiem. Skądinąd słusznie. Jeśli jednak do mintaja dodasz marchewkę i brokuł i doprawisz to wszystko tymiankiem, wyjdzie Ci z tego tak smakowite danie, że żaden łosoś nie będzie już do szczęścia potrzebny (chyba że masz jakieś nieodnotowane jeszcze w medycznych annałach zboczenie). Przepis pochodzi z Kulinarnego atlasu świata, który to atlas kocham miłością wielką i czystą (tu pozdrowienia dla Patrycji, która mi ów atlas podarowała).



Składniki:
  • 70 dag filetów z mintaja,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 3 marchewki,
  • świeży brokuł (mniejszy niż większy – that's what she said!),
  • 15 dag masła,
  • 200 ml śmietany (18%),
  • 1/2 l bulionu warzywnego,
  • łyżeczka tymianku,
  • świeży koperek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól i biały pieprz.




Przygotowanie:
  1. Cebulę pokrój na małą kostkę i obsmaż w głębokim rondlu ją na maśle.
  2. Do cebuli dodaj marchewkę (startą na tarce o grubych oczkach) oraz brokuły (podzielone na niewielkie różyczki). Duś na małym ogniu.
  3. Obierz ziemniaki i pokrój je w małą kostkę. Włóż do wrzącego bulionu i gotuj przez 5 minut. Następnie wyjmij je z bulionu i dodaj do warzyw.
  4. Zawartość rondla przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj śmietanę, delikatnie wymieszaj i duś przez kwadrans.
  5. Filet z mintaja pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli i pieprzu, dorzuć do rondla. Duś przez 10 minut, a pod koniec dodaj posiekany koperek. Podawaj od razu.




kuchnia norweska, norwegia przepisy, mintaj przepis, obiad z mintaja, ragout z ryby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz