sobota, 20 lutego 2016

Barszcz ukraiński


Rodacy! Jeśli uważacie, że buraczana zupa z fasolą to barszcz ukraiński, jesteście przestępcami politycznymi i Wasze nieetyczne zachowanie źle wpływa na stosunki z naszym wschodnim sąsiadem. Aby je polepszyć, wyrzućcie fasolę i zakupcie dużo czosnku oraz kapustę. I najedzcie się aż po kokardę – zrobi Wam się miło i ciepło. Kazaczoka jednak po tym nie zatańczycie, bo będzie Wam ciężko. Bardzo ciężko. Ale będzie to ciężar przyjemny.




Składniki (na wielgachny gar):

  • 0,6 – 0,7 kg wołowiny,
  • 1/3 kg białej kapusty,
  • 1/3 kg buraków,
  • 1/3 kg ziemniaków,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 duże cebule,
  • 150 g przecieru pomidorowego,
  • kilka łyżek śmietany (najlepiej kwaśnej)
  • trochę oleju do smażenia,
  • 2 łyżki octu,
  • łyżka cukru,
  • łyżka masła,
  • 7-10 ząbków czosnku,
  • szczypta soli do smaku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • płaska łyżeczka majeranku,
  • świeży koperek.




Przygotowanie:

  1. Z pokrojonej w kostkę wołowiny, listków laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i odrobiny soli ugotuj bulion. Bulionu powinno być dużo – proponuję użyć największy garnek z dostępnych. Chyba że jesteś przedstawicielem ludów pierwotnych stereotypowo odmalowywanych w komiksach i dysponujesz ogromnym kotłem wielkości chatki. Nie używaj kotła, tylko garnka. Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij mięso i odstaw.
  2. Buraki obierz i pokrój w niewielkie cienkie słupki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj buraki, cukier, ocet i przecier pomidorowy. Wymieszaj, dodaj kilka łyżek bulionu i duś, aż buraki staną się półmiękkie. W razie potrzeby dolej trochę bulionu.
  3. Na drugiej patelni rozpuść masło. Cebulę pokrój na cienkie piórka, marchewkę i pietruszkę pokrój na nieduże słupki (mniej więcej takie, na jakie pokroiłeś buraki). Tak pokrojone warzywa wrzuć do patelni z masłem, podlej bulionem i duś, aż marchewka stanie się półmiękka.
  4. Podgrzej bulion, poszatkuj kapustę i wrzuć ją do bulionu. Po 10 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Po następnych 10 minutach dorzuć do bulionu zawartość obu patelni oraz pokrojony cieniutko albo wyciśnięty czosnek. Dodaj majeranek i – jeśli po spróbowaniu stwierdzisz, że trzeba – dopraw zupę solą, pieprzem albo cukrem. Albo wszystkim naraz. Gotuj, aż uznasz, że buraki są odpowiednio miękkie.
  5. Do talerzy włóż porcje wołowiny, zalej gorącym barszczem. Na wierzchu umieść trochę śmietany i całość posyp świeżym koperkiem. Barszcz ukraiński – tak jak większość zup – najlepiej smakuje odgrzewany.



barszcz ukraiński, przepis na barszcz, kuchnia ukraińska, zupa przepis, zupa na zimę






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz