Rodacy! Jeśli uważacie, że buraczana zupa z fasolą to barszcz ukraiński, jesteście przestępcami politycznymi i Wasze nieetyczne zachowanie źle wpływa na stosunki z naszym wschodnim sąsiadem. Aby je polepszyć, wyrzućcie fasolę i zakupcie dużo czosnku oraz kapustę. I najedzcie się aż po kokardę – zrobi Wam się miło i ciepło. Kazaczoka jednak po tym nie zatańczycie, bo będzie Wam ciężko. Bardzo ciężko. Ale będzie to ciężar przyjemny.
Składniki (na wielgachny gar):
- 0,6 – 0,7 kg wołowiny,
- 1/3 kg białej kapusty,
- 1/3 kg buraków,
- 1/3 kg ziemniaków,
- 2 duże marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 duże cebule,
- 150 g przecieru pomidorowego,
- kilka łyżek śmietany (najlepiej kwaśnej)
- trochę oleju do smażenia,
- 2 łyżki octu,
- łyżka cukru,
- łyżka masła,
- 7-10 ząbków czosnku,
- szczypta soli do smaku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- płaska łyżeczka majeranku,
- świeży koperek.
Przygotowanie:
- Z pokrojonej w kostkę wołowiny, listków laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i odrobiny soli ugotuj bulion. Bulionu powinno być dużo – proponuję użyć największy garnek z dostępnych. Chyba że jesteś przedstawicielem ludów pierwotnych stereotypowo odmalowywanych w komiksach i dysponujesz ogromnym kotłem wielkości chatki. Nie używaj kotła, tylko garnka. Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij mięso i odstaw.
- Buraki obierz i pokrój w niewielkie cienkie słupki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj buraki, cukier, ocet i przecier pomidorowy. Wymieszaj, dodaj kilka łyżek bulionu i duś, aż buraki staną się półmiękkie. W razie potrzeby dolej trochę bulionu.
- Na drugiej patelni rozpuść masło. Cebulę pokrój na cienkie piórka, marchewkę i pietruszkę pokrój na nieduże słupki (mniej więcej takie, na jakie pokroiłeś buraki). Tak pokrojone warzywa wrzuć do patelni z masłem, podlej bulionem i duś, aż marchewka stanie się półmiękka.
- Podgrzej bulion, poszatkuj kapustę i wrzuć ją do bulionu. Po 10 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Po następnych 10 minutach dorzuć do bulionu zawartość obu patelni oraz pokrojony cieniutko albo wyciśnięty czosnek. Dodaj majeranek i – jeśli po spróbowaniu stwierdzisz, że trzeba – dopraw zupę solą, pieprzem albo cukrem. Albo wszystkim naraz. Gotuj, aż uznasz, że buraki są odpowiednio miękkie.
- Do talerzy włóż porcje wołowiny, zalej gorącym barszczem. Na wierzchu umieść trochę śmietany i całość posyp świeżym koperkiem. Barszcz ukraiński – tak jak większość zup – najlepiej smakuje odgrzewany.
barszcz ukraiński, przepis na barszcz, kuchnia ukraińska, zupa przepis, zupa na zimę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz