środa, 16 marca 2016

Ciasto dyniowe z whisky (Irlandia)

Dawno temu, bo w na przełomie IV i V wieku, żył sobie niejaki Sucat nazywany także Padraigiem Mac Calprainnem. Był to całkiem miły Bryt, który miewał niepokojące sny. Zajmował się różnymi rzeczami i miał wiele interesujących hobby – trochę był niewolnikiem, trochę zaklinał węże, trochę dyskutował z poganami, trochę puszczał fajerwerki na wiosnę, a trochę ożywiał zmarłych. Znamy go jako świętego Patryka, patrona Irlandii, choć warto wiedzieć, że jest on także patronem Nigerii, inżynierów, fryzjerów oraz upadłych na duchu (choć uważam, że lepiej brzmi "upadłych na dachu"). Datę jego śmierci tradycyjnie czci się nieograniczonym pochłanianiem piwa i barwieniem rzek na zielono (serio). Od czasu do czasu można zatańczyć polkę albo poszukać garnca złota po drugiej stronie tęczy. Z tej okazji pragnę nadmienić, że rocznica śmierci św. Patryka natchnęła mnie do upieczenia irlandzkiego ciasta. Serdecznie je polecam – jest wyjątkowo smaczne, puchate i wilgotne.



Składniki:
  • 1 mała dynia (może nawet mniej niż jedna),
  • 230 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru (pół na pół - cukier biały i cukier brązowy)
  • 2 jajka,
  • czubata łyżeczka świeżej skórki pomarańczowej,
  • 2-3 łyżki whisky,
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki goździków (zmielonych bądź utłuczonych w moździerzu),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 120 ml oleju (użyłam słonecznikowego).



Przygotowanie:
  1. Zrób puree z dyni: pokrój ją na kawałki (np. na 8-10 podłużnych części) i wyrzuć gniazda nasienne. Dynię zapiekaj przez 60-70 minut w piekarniku. Ostudź kawałki, obierz ze skóry, miąższ dokładnie rozgnieć albo zblenduj. Do ciasta będziesz potrzebować 400 g takiego puree.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, cynamon, sodę, gałkę muszkatołową, sól oraz zmielone goździki.
  3. W drugiej misce połącz jajka z cukrem - powinna się utworzyć przypominająca pianę masa o kawowym kolorze i zapachu (to zasługa dobrego brązowego cukru),
  4. Do masy dodaj puree z dyni, whisky oraz skórkę pomarańczową, wymieszaj delikatnie, acz dokładnie.
  5. Połącz słodką masę dyniową z mąką i sypkimi przyprawami, wymieszaj, używając najmniejszych obrotów miksera.
  6. Rozgrzej kuchenkę do 180 stopni, formę do ciasta (ja użyłam podłużnej formy o rozmiarach 11 × 27 cm) wysmaruj masłem i posyp lekko mąką. Wlej masę do formy i piecz ok. 1 godziny. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto nie ma zakalca.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz