czwartek, 18 czerwca 2015

Kurczak faszerowany ryżem i rodzynkami (Algieria)

Kuchnia arabska, a szczególnie ta z północy Afryki, szczyci się szeroką gamą smaków słodkich i ostrych, których połączenie jest charakterystyczne dla Maroka, Egiptu i Algierii. Częstym dodatkiem do mięs są tam daktyle, migdały, orzechy, cukier czy rodzynki. Może się wydawać, że potrawy Afryki północnej są dla naszych podniebień zbyt tłuste i słodkie, warto ich jednak spróbować, szczególnie z dodatkiem orzeźwiających sałatek na bazie ogórków albo pomarańczy. Przepis na kurczaka po algiersku zaczerpnęłam ze starej, ale jakże jarej książki Macieja Halbańskiego – Potrawy z różnych stron świata. Nieco bogatszy w składniki, np. w pomidory, jest tradycyjny saudyjski przepis na faszerowanego kurczaka (Al Kabsa).



Składniki:
  • cały kurczak (odpowiednio oczyszczony i wypatroszony);
  • 100 g ryżu;
  • 2 cebule;
  • 100 g rodzynków;
  • 100 g płatków migdałowych;
  • 50 g masła;
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej;
  • sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie:
  1. Zrumień na maśle drobniutko posiekaną cebulę, dodaj do niej suchy ryż i przesmaż całość (4-5 min).
  2. Zalej cebulę z ryżem wrzącą wodą (dwukrotna ilość w stosunku do objętości ryżu). Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Trzymaj na ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.
  3. Do tak przygotowanego ryżu dodaj połowę rodzynek i połowę płatków migdałowych. Dokładnie wymieszaj masę i nadziej nią kurczaka. Zostaw odrobinę luzu, ponieważ zarówno rodzynki, jak i ryż nieco napęcznieją. Zaszyj otwór, aby farsz nie wydostał się z kurczaka.
  4. Zrumień kurczaka na reszcie masła na patelni (po 3 minuty na każdą stronę). Umieść go następnie w naczyniu żaroodpornym i bez przykrywania piecz w temperaturze 160-170C przez 1,5 godziny, w połowie przewracając kurczaka na drugą stronę. 10 minut przed końcem pieczenia obsyp kurczaka pozostałymi rodzynkami oraz uprażonymi płatkami migdałów. Możesz dodać też odrobinę przyzłoconych na maśle krążków cebuli. Rodzynek nie można wrzucać wcześniej, bo pod wpływem temperatury szybko się spieką.
  5. Kurczaka podawaj z ryżem i pomarańczami.


kurczak faszerowany, pieczenie kurczaka, kuchnia arabska, kuchnia algierska, algieria przepisy, przepisy arabskie, kurczak z rodzynkami, kurczak z migdałami

V Festiwal Kuchni Arabskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz