środa, 16 marca 2016

Potato & leek soup (Irlandia)

Latem 2007 roku w Irlandii padało nieustannie przez czterdzieści dni. Apokalipsa! Co zrobić, żeby się nie pochorować w takich okolicznościach przyrody? Otóż najlepiej jest zajadać się bez wyrzutów sumienia tradycyjną zupą, której normalnie nikt by skojarzył z latem - jest bowiem rozgrzewająca i dosyć tłusta (może nie sama w sobie, ale dzięki dodatkowi smażonego boczku). No ale jeśli pada przez tyle czasu, to chyba trzeba dostarczyć organizmowi trochę grzesznej radości, nie? Po czterdziestu dniach ulewy nawet irlandzkie owce wolałyby pochłeptać potato & leek soup, siedząc przy stole z wypolerowanymi kopytkami i w śliniaczkach, niż hasać po okolicznych błotach.




Składniki (na duży gar):
  • 2 duże albo 3 mniejsze pory,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 kopiaste łyżki masła,
  • ćwiartka selera,
  • 3 duże cebule,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1,5 l bulionu (najlepiej drobiowego),
  • szklanka mleka,
  • 200-250 g gęstej śmietany,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól i pieprz,
  • kilka plastrów wędzonego albo parzonego boczku,
  • kilka kromek chleba na grzanki,
  • wiązka szczypiorku do podania.




Przygotowanie:
  1. W dużej patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj pokrojone w cienkie półtalarki pory i cebule oraz drobno skrojony seler. Smaż przez 15  minutna małym ogniu, od czasu do czasu mieszaj, a pod koniec dodaj pokrojony w niewielkie plasterki czosnek;
  2. W rondlu rozgrzej drugą łyżkę masła, dodaj pokrojone w cienkie półtalarki ziemniaki, posyp je obficie pieprzem, dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Smaż, delikatnie mieszając, przez 5 minut;
  3. Do rondla dolej pół szklanki mleka, duś całość przez 10 minut, pilnując, aby ziemniaki nie przywarły do dna;
  4. Zagotuj bulion i dodaj do niego wszystkie warzywa. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj do zupy resztę mleka i śmietanę (uważaj, aby się nie zwarzyła), jeśli uznasz, że do zupy należy dodać trochę soli bądź pieprzu, nie krępuj się :);
  5. Irish potato & leek soup to zupa krem – zblenduj ją więc (mocno bądź nie, w zależności od preferencji);
  6. Zupę podawaj z mocno podsmażonym boczkiem, grzankami i szczypiorkiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz