To smaczne, sycące, wegetariańskie danie najczęściej spotkać można na
stołach mieszkańców północno-zachodniej części Indii, czyli w regionie o
ogromnych wpływach muzułmańskich. I rzeczywiście – kotleciki łatwiej skojarzyć z
kuchnią arabską niż aromatyczną i nasyconą smakiem kuchnią hinduską. Kotlety to
kotlety – soczewica, szpinak, trochę mąki… Interesujący jest za to sos
daktylowy. Jest niesłychanie słodki i – jak na mój gust – można go konsumować
również jako dodatek do mięs (szczególnie ostrych), krem do smarowania pieczywa
czy nawet wykorzystać jako marynatę. Dobrze jest przełamać jego słodkość odrobiną soku z cytryny. Z podanej ilości składników powinno wyjść ok. 8 niewielkich kotletów.
Składniki na kotlety:
- ¾ szklanki czerwonej soczewicy,
- 2 garście posiekanego świeżego szpinaku,
- 2 cebule dymki (ze szczypiorem),
- łyżeczka ziaren kolendry,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 3 czubate łyżeczki mąki,
- ½ łyżeczki chili,
- płaska łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na sos:
- 5 świeżych daktyli (pamiętaj, aby pozbyć się pestek) – szczerze polecam pyszne i mięsiste daktyle ze sklepu Najlepsze Daktyle.
- łyżka naturalnego masła orzechowego (albo nieduża garść niesolonych orzeszków ziemnych),
- 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/3 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego),
- ½ łyżeczki mielonego kminku,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru (albo mały plasterek świeżego),
- ¼ łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- ¼ łyżeczki ostrej papryki.
Przygotowanie:
- Ugotuj soczewicę zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (nie dodawaj soli).
- Zmiksuj soczewicę z dodatkiem jednej cebuli (bez szczypioru), czosnku, soli, chili i kolendry. Powinna powstać jednolita masa. Dodaj do niej mąkę, proszek do pieczenia, drugą cebulę (drobno posiekaną) razem z pokrojonym na małe kawałeczki szczypiorem, posiekane liście szpinaku i jajko. Dokładnie wymieszaj. Smaż na niewielkim ogniu (ok. 5 minut z każdej strony).
- Przygotuj sos: wszystkie składniki należy dokładnie rozdrobnić i zmiksować na jednolitą masę.
- Kotleciki podawaj z odrobiną sosu – pamiętaj, że sos jest bardzo aromatyczny i słodki.
kotlety z soczewicy, sos daktylowy, kotlety wegetariańskie, szpinak, kotlety ze szpinaku
Pyszne! Właśnie je wcinam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Smacznego!
Usuń