Lankijska kuchnia uchodzi za wyjątkowo barwną – można w niej
bowiem dostrzec ślady nie tylko hinduskie czy buddyjskie, ale także portugalskie,
holenderskie i brytyjskie. Mleko kokosowe, chili oraz kminek tworzą typową dla
Sri Lanki triadę składników – trudno jest bowiem znaleźć lankijskie danie, w
którym nie występuje żaden z nich (oczywiście poza deserami). Mattu Erall Curry,
czyli curry z wątróbki, zawiera i chili, i kminek, i mleko kokosowe.
Składniki:
- ½ kg wątróbki (nie drobiowej – ja użyłam wieprzowej),
- 3 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 strączki chili,
- 3 łyżki oleju (albo masła ghee),
- szklanka rosołu,
- ½ łyżeczki ziaren kolendry,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1/3 szklanki mleka kokosowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim 2 pokrojone w cienkie talarki cebule. Trzecią cebulę, czosnek oraz chili dokładnie pokrój, rozetrzyj i wymieszaj (idealnie nada się blender);
- Kiedy talarki cebuli uzyskają ładny złoty kolor, dorzuć do nich pastę z czosnku, chili i cebuli. Całość smaż 3-4 minuty, mieszając, po czym dorzuć do rondla pokrojone w paski kawałki wątroby.
- Całość smaż 10-15 minut (wątroba powinna stracić wszelkie ślady surowizny), a następnie dodaj rosół, kminek, kolendrę, szczyptę soli i pieprzu; podgotuj pod przykryciem (5 minut);
- Dodaj mleko kokosowe, całość dobrze wymieszaj. Jeśli trzeba, dodaj soli albo pieprzu (tak, tak, zawsze należy spróbować).
- Mattu Erall Curry najlepiej smakuje z ryżem. Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz