wtorek, 30 czerwca 2015

Mattu Erall Curry (Sri Lanka)

Lankijska kuchnia uchodzi za wyjątkowo barwną – można w niej bowiem dostrzec ślady nie tylko hinduskie czy buddyjskie, ale także portugalskie, holenderskie i brytyjskie. Mleko kokosowe, chili oraz kminek tworzą typową dla Sri Lanki triadę składników – trudno jest bowiem znaleźć lankijskie danie, w którym nie występuje żaden z nich (oczywiście poza deserami). Mattu Erall Curry, czyli curry z wątróbki, zawiera i chili, i kminek, i mleko kokosowe.



Składniki:
  • ½ kg wątróbki (nie drobiowej – ja użyłam wieprzowej),
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 strączki chili,
  • 3 łyżki oleju (albo masła ghee),
  • szklanka rosołu,
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego,
  • sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:
  1. W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim 2 pokrojone w cienkie talarki cebule. Trzecią cebulę, czosnek oraz chili dokładnie pokrój, rozetrzyj i wymieszaj (idealnie nada się blender);
  2. Kiedy talarki cebuli uzyskają ładny złoty kolor, dorzuć do nich pastę z czosnku, chili i cebuli. Całość smaż 3-4 minuty, mieszając, po czym dorzuć do rondla pokrojone w paski kawałki wątroby.
  3. Całość smaż 10-15 minut (wątroba powinna stracić wszelkie ślady surowizny), a następnie dodaj rosół, kminek, kolendrę, szczyptę soli i pieprzu; podgotuj pod przykryciem (5 minut);
  4. Dodaj mleko kokosowe, całość dobrze wymieszaj. Jeśli trzeba, dodaj soli albo pieprzu (tak, tak, zawsze należy spróbować).
  5. Mattu Erall Curry najlepiej smakuje z ryżem. Smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz