niedziela, 19 lipca 2015

Bliny żmudzkie (Litwa)

Kuchnia litewska to prosty i oryginalny sposób na radosne spotkanie z miażdżycą. Oprócz zdrowego skądinąd chłodnika na litewskich stołach królują dania na bazie ziemniaków, śmietany i boczku. Szkopuł jednak w tym, że wszystko jest tak smaczne, iż trudno przejść obok kołdunów czy blinów obojętnie. Jeśli do tego zapchamy się pysznym chlebem Bočių i popijemy Suktinisem albo Krupnikasem, możemy mieć pewność, że do domu trzeba nas będzie transportować taczką. Oto przepis na smakowite, zapychające bliny żmudzkie. Ja zrobiłam je w wersji mięsnej – Litwini przygotowują je czasem także z grzybami.



Składniki:
  • 2 kg ziemniaków,
  • 1/2 mięsa (gotowane drobiowe z wołowym – zmielone w maszynce do mięsa – albo po prostu dobra mielona wołowina),
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • ok. pół szklanki mąki,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżeczki majeranku.





Przygotowanie:
  1. Obierz i ugotuj ziemniaki (jak do obiadu – posolone). Gdy się ugotują, ubij je dobrze albo przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzem. Gdy przestygną, dodaj jajka i wymieszaj.
  2. Ugotuj mięso (drób i wołowina) i zmiel je maszynką do mięsa. Jeśli używasz mięsa mielonego, usmaż je razem z bardzo drobno posiekaną cebulą i majerankiem. Dodaj trochę pieprzu (spróbuj - farsz powinien mieć wyrazisty smak; jeśli tak nie jest, dodaj jeszcze soli albo pieprzu). Mięso powinno być dosyć gładkie, więc albo rozdrobnij je widelcem, albo również przeciśnij przez maszynkę. Można też użyć blendera – proces nie powinien trwać jednak więcej niż 10 sekund, aby nie zrobiła się mazista papka.
  3. Z ziemniaków uformuj placek wielkości dłoni. Powinien on być nie grubszy niż 1 cm (1 cm to maksimum!). Ciasto ziemniaczane jest bardzo kleiste, dlatego dobrze jest dokładnie oprószyć dłonie mąką przed wyrabianiem każdego blina. Na tak przygotowany placek połóż mięsny farsz, pozostawiając trochę miejsca przy brzegach. Całość przykryj drugim plackiem i dokładnie sklej, formując kształt kotleta. Pamiętaj, aby blin był dobrze sklejony.
  4. Rozgrzej na patelni olej – nie żałuj sobie, wlej dużo, aby sięgał on mniej więcej 1/3 blina.
  5. Bliny smaż na niezbyt dużym ogniu - ok. 6-7 minut z każdej strony. Uważaj, aby blin nie przywarł do patelni (ma ku temu skłonności).
  6. Podawaj ze śmietaną i podsmażonym boczkiem. Smacznego!

bliny żmudzkie przepis, kuchnia litewska, przepisy litewskie


1 komentarz:

  1. Dziś postanowiłem zrobić z moją mamą bliny żmudzkie. Wyszły pyszne, ale w stosunku do twojego przepisu dokonaliśmy pewnych modyfikacji. Nie dodaliśmy do farszu majeranku, za to do farszu, wykonanego z indyczych piersi, dodaliśmy oprócz soli, pieprzu i gałki muszkatołowej także przyprawy do gyrosu tudzież szoarmy czy kebabu, a także do ciasta przyprawy do ziemniaków z Kamisa. A tak poza tym to wszystko zerżnięte od ciebie ;-). Aha, jeszcze jedno: śmietanę oraz smażony boczek zastąpiliśmy sałatką z kapusty pekińskiej i koperku, okraszoną sosem czosnkowo-jogurtowo-majonezowym. I z tego wszystkiego wychodzi naprawdę znakomite danie. W przyszłości obowiązkowo go znowu zrobimy wedle twojego przepisu, lecz z pewnymi zmianami ;-). Ciekawi mnie, czy przyrządza się bliny żmudzkie na słodko, bo pewnie też by wspaniale smakowały. To tyle ode mnie i oczywiście pozdrawiam ;-).

    OdpowiedzUsuń