Dzisiejsza kuchnia belgijska coraz bardziej przypomina
francuską, szczególnie kiedy chcemy ją poznać podczas wizyt w restauracji.
Belgowie zachowali jednak wiele potraw tradycyjnych, w których gustowali dawni
Flamandowie i Walonowie. Jedną z nich jest potage belge, czyli belgijska wersja
kapuśniaku. Ze względu na niezachęcający kolor (można go nieco zneutralizować,
dodając trochę soku z cytryny) zupę coraz częściej przygotowuje się z białej, a
nie czerwonej kapusty.
Składniki:
- ½ czerwonej kapusty;
- 2 cebule;
- 300 g wołowiny bez kości;
- 4 ząbki czosnku;
- duże słodkie jabłko;
- łyżka masła;
- 3 ziemniaki;
- łyżeczka cukru;
- ½ łyżeczki pieprzu;
- 3 listki laurowe;
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój na cienkie piórka i obsmaż na maśle na jasnozłoty kolor.
- Dodaj do cebuli pokrojoną w niewielką kostkę wołowinę i smaż, mieszając, ok. kwadransa.
- Dodaj poszatkowaną kapustę, posiekany czosnek, liście laurowe, pieprz i cukier; całość zalej gorącą wodę (ok. 1,5 l).
- Gotuj przez godzinę na wolnym ogniu, sprawdzając miękkość mięsa – w międzyczasie dosól zupę do smaku.
- 20 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w cienkie plasterki jabłko.
- Podawaj z ugotowanymi i pokrojonymi w dużą kostkę ziemniakami oraz kleksem kwaśnej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz