czwartek, 4 czerwca 2015

Potage Belge (Belgia)

Dzisiejsza kuchnia belgijska coraz bardziej przypomina francuską, szczególnie kiedy chcemy ją poznać podczas wizyt w restauracji. Belgowie zachowali jednak wiele potraw tradycyjnych, w których gustowali dawni Flamandowie i Walonowie. Jedną z nich jest potage belge, czyli belgijska wersja kapuśniaku. Ze względu na niezachęcający kolor (można go nieco zneutralizować, dodając trochę soku z cytryny) zupę coraz częściej przygotowuje się z białej, a nie czerwonej kapusty.



Składniki:
  • ½ czerwonej kapusty;
  • 2 cebule;
  • 300 g wołowiny bez kości;
  • 4 ząbki czosnku;
  • duże słodkie jabłko;
  • łyżka masła;
  • 3 ziemniaki;
  • łyżeczka cukru;
  • ½ łyżeczki pieprzu;
  • 3 listki laurowe;
  • sól do smaku.


Przygotowanie:
  1. Cebulę pokrój na cienkie piórka i obsmaż na maśle na jasnozłoty kolor.
  2. Dodaj do cebuli pokrojoną w niewielką kostkę wołowinę i smaż, mieszając, ok. kwadransa.
  3. Dodaj poszatkowaną kapustę, posiekany czosnek, liście laurowe, pieprz i cukier; całość zalej gorącą wodę (ok. 1,5 l).
  4. Gotuj przez godzinę na wolnym ogniu, sprawdzając miękkość mięsa – w międzyczasie dosól zupę do smaku.
  5. 20 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w cienkie plasterki jabłko.
  6. Podawaj z ugotowanymi i pokrojonymi w dużą kostkę ziemniakami oraz kleksem kwaśnej śmietany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz