czwartek, 4 czerwca 2015

Sałata po kalifornijsku (USA)

Kuchnia Stanów Zjednoczonych kojarzy się dość jednoznacznie i w sposób nieszczególnie wysublimowany. Warto jednak zauważyć, że jest to ogromny kraj, na terenie którego można spotkać cały wachlarz warunków naturalnych – co za tym idzie, poszczególne regiony mogą poszczycić się listą swoich przysmaków, na której czele wcale nie stoi tłusty burger z frytkami. Kalifornia słynie z dań opartych na świeżych owocach i warzywach – wynika to z idealnego dla tego typu upraw klimatu, który panuje w zachodnio-południowej części kraju.



Składniki:
  • sałata (jeśli używasz sałaty masłowej, weź całą główkę, jeśli lodowej – wystarczy pół główki);
  • 2 pomarańcze;
  • łyżka octu winnego;
  • 4 łyżki oliwy;
  • sól i pieprz do smaku;
  • łyżeczka wyrazistej w smaku musztardy (niekoniecznie Dijon – może być zbyt ostra).


Przygotowanie:
  1. Rozerwij liście dobrze umytej sałaty na kawałki.
  2. Półtorej pomarańczy potnij na niewielkie cząstki i dodaj do sałaty; z pozostałej połowy dokładnie wyciśnij sok do osobnego kubeczka.
  3. Do wyciśniętego soku dodaj ocet, olej, sól, pieprz i musztardę. Dobrze wymieszaj.
  4. Połącz sałatę i pomarańcze z sosem. Podawaj jako dodatek do mięs – sałatka idealnie pasuje do drobiu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz