Kuchnia Stanów Zjednoczonych kojarzy się dość jednoznacznie
i w sposób nieszczególnie wysublimowany. Warto jednak zauważyć, że jest to
ogromny kraj, na terenie którego można spotkać cały wachlarz warunków naturalnych – co
za tym idzie, poszczególne regiony mogą poszczycić się listą swoich przysmaków,
na której czele wcale nie stoi tłusty burger z frytkami. Kalifornia słynie z
dań opartych na świeżych owocach i warzywach – wynika to z idealnego dla tego
typu upraw klimatu, który panuje w zachodnio-południowej części kraju.
Składniki:
- sałata (jeśli używasz sałaty masłowej, weź całą główkę, jeśli lodowej – wystarczy pół główki);
- 2 pomarańcze;
- łyżka octu winnego;
- 4 łyżki oliwy;
- sól i pieprz do smaku;
- łyżeczka wyrazistej w smaku musztardy (niekoniecznie Dijon – może być zbyt ostra).
Przygotowanie:
- Rozerwij liście dobrze umytej sałaty na kawałki.
- Półtorej pomarańczy potnij na niewielkie cząstki i dodaj do sałaty; z pozostałej połowy dokładnie wyciśnij sok do osobnego kubeczka.
- Do wyciśniętego soku dodaj ocet, olej, sól, pieprz i musztardę. Dobrze wymieszaj.
- Połącz sałatę i pomarańcze z sosem. Podawaj jako dodatek do mięs – sałatka idealnie pasuje do drobiu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz