Bułgarzy nie wyobrażają sobie dobrego obiadu bez porządnej
porcji warzyw (nawet jeśli mają świetną wyobraźnię). Na ich stołach króluje
fasola, papryka, pomidor, bakłażan i kabaczek. Wołowina z porami to pomysł na
bardzo sycącą, a przy okazji kolorową ucztę.
Składniki:
- 500 g wołowiny bez kości;
- 300 g porów (biała część);
- 50 g smalcu;
- 2 duże pomidory (najlepiej malinowe);
- ½ łyżeczki ostrej papryki (albo łyżeczka bałkańskiej pasty z papryki);
- sól, pieprz do smaku;
- ½ łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
- Umyj mięso i pokrój je jak na gulasz.
- Oczyść pory i pokrój je na kawałki (ok. 1 cm);
- W dużym rondlu obsmaż mięso na rozgrzanym smalcu (ok. 15 minut).
- Wyjmij mięso z rondla, ale nie pozbywaj się tłuszczu i nie zmniejszaj ognia. Do rondla wrzuć pory i obsmaż je (5-7 min).
- Dorzuć mięso, paprykę, posiekane pomidory, sól, pieprz i cukier. Podlej całość wrzącą wodą (2 szklanki). Gotuj do miękkości.
- Podawaj z gęstym jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz