piątek, 5 czerwca 2015

Wołowina z porami (Bułgaria)

Bułgarzy nie wyobrażają sobie dobrego obiadu bez porządnej porcji warzyw (nawet jeśli mają świetną wyobraźnię). Na ich stołach króluje fasola, papryka, pomidor, bakłażan i kabaczek. Wołowina z porami to pomysł na bardzo sycącą, a przy okazji kolorową ucztę.



Składniki:
  • 500 g wołowiny bez kości;
  • 300 g porów (biała część);
  • 50 g smalcu;
  • 2 duże pomidory (najlepiej malinowe);
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (albo łyżeczka bałkańskiej pasty z papryki);
  • sól, pieprz do smaku;
  • ½ łyżeczki cukru.


Przygotowanie:
  1. Umyj mięso i pokrój je jak na gulasz.
  2. Oczyść pory i pokrój je na kawałki (ok. 1 cm);
  3. W dużym rondlu obsmaż mięso na rozgrzanym smalcu (ok. 15 minut).
  4. Wyjmij mięso z rondla, ale nie pozbywaj się tłuszczu i nie zmniejszaj ognia. Do rondla wrzuć pory i obsmaż je (5-7 min).
  5. Dorzuć mięso, paprykę, posiekane pomidory, sól, pieprz i cukier. Podlej całość wrzącą wodą (2 szklanki). Gotuj do miękkości.
  6. Podawaj z gęstym jogurtem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz