czwartek, 11 czerwca 2015

Spaghetti puttanesca (Włochy)

Ten neapolitański przysmak intryguje swą dość niecodzienną nazwą. Jak ją przetłumaczyć? Spaghetti dziwkarskie? Spaghetti a’la zamtuz? A może spaghetti podejrzanej konduity? Jest kilka teorii, dlaczego owo smaczne i sycące danie nazywa się tak, a nie inaczej. Jedna z nich mówi, że jest tak proste do przyrządzenia, że dziewczęta sprzedające swe wdzięki mogły z powodzeniem upichcić to spaghetti pomiędzy jednym klientem a drugim. Druga tłumaczy, że bywalcy włoskich burdeli podczas swych wizyt w owych przybytkach byli raczeni nie tylko kobiecym pięknem, ale również właśnie tą potrawą. Jeszcze inne wyjaśnienie mówi, że podczas jakiejś wielodniowej zabawy zabrakło jedzenia, a zniecierpliwieni i łakomi goście zaczęli głośno przeklinać, więc kucharze przygotowali danie z tego, co akurat mieli – czyli z makaronu, oliwek, pomidorów i anchois. Tak czy inaczej przyrządzenie spaghetti puttanesca jest łatwe niczym neapolitańska pani do towarzystwa. Oto przepis dla 4 osób.



Składniki:
  • 500 g spaghetti;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 4 duże ząbki czosnku;
  • 8-10 filecików anchois;
  • 2 łyżki kaparów;
  • 1 duża cebula;
  • 2 garście czarnych oliwek;
  • puszka pomidorów (albo 2 dobre pomidory, np. malinowe);
  • 1 papryczka chili;
  • łyżka posiekanej natki pietruszki;
  • ½ łyżeczki soli;
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.


Przygotowanie:
  1. W głębokiej patelni albo w rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć do niej drobno posiekany czosnek. Smaż 3 minuty.
  2. Do czosnku dodaj drobno pokrojone fileciki anchois. Smaż całość następne 3 minuty i dorzuć mocno rozdrobnioną papryczkę chili. Smaż przez następne 5 minut.
  3. Dorzuć pomidory i doprowadź do wrzenia, po czym dodaj kapary i oliwki. Zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze przez 5 minut. Dodaj połowę posiekanej natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Ugotowany al dente i dobrze odcedzony makaron dorzuć do sosu, dobrze wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez 3-4 minuty.
  5. Na talerzu posyp resztką natki pietruszki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz