niedziela, 14 czerwca 2015

Thanhat, czyli sałatka z ogórków (Birma)

Birma, Burma, Myanmar, Mjanma – historia nazwy tego azjatyckiego kraju na gruncie polszczyzny przechodziła liczne perturbacje. Urząd Publikacji Unii Europejskiej i Komisja Standaryzacji Nazw Geograficznych próbuje rozgryźć problem nazewnictwa, ja jednak proponuję wziąć się za gryzienie ogórków. Chociaż w birmańskiej kuchni nieczęsto spotyka się przekąski (ponoć w tamtym rejonie uważa się, że przy stole nie warto tracić czasu na duperele), thanhat jest sztandarowym przykładem na to, że nie samymi głównymi daniami człowiek żyje.



Składniki:
  • 2 duże ogórki wężowe (albo więcej gruntowych);
  • 3 łyżki białego octu winnego;
  • 2 duże cebule;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oliwy;
  • płaska łyżka cukru;
  • szczypta chili;
  • pieprz i sól do smaku.


Przygotowanie:
  1. Przekrój ogórki na półowy i podziel na dość duże fragmenty (z dużego ogórka powinno wyjść 8-10 części). Włóż je do rondelka i zalej wrzącą wodą z dodatkiem 2 łyżek octu (ilość wody dobierz tak, aby pokryła wszystkie kawałki ogórków).
  2. Gotuj całość na niedużym ogniu przez 5 minut. Wyjmij ogórki, włóż do miseczki i dopraw solą (troszkę mniej niż pół łyżeczki). Przemieszaj ogórki, aby sól dostała się do każdego kawałka.
  3. W międzyczasie pokrój cebulę na cienkie krążki i przesmaż je na oliwie – powinny uzyskać ładny złotawy kolor. Pod koniec smażenia dodaj do cebuli także pokrojony na drobne plasterki czosnek.
  4. Wyjmij z oliwy cebulę z czosnkiem, a do pozostałej na patelni oliwy dodaj resztę octu (1 łyżka), cukier, chili i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Tak powstałą marynatą zalej ogórki. Wystudź.
  5. Ogórki przystrojone cebulą podawaj jako przekąskę albo dodatek do lekkich mięs lub ryb.

sałatka z ogórków, przepisy z ogórków, przepisy mjanma, przepisy birma

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz