Birma, Burma, Myanmar, Mjanma – historia nazwy tego
azjatyckiego kraju na gruncie polszczyzny przechodziła liczne perturbacje. Urząd
Publikacji Unii Europejskiej i Komisja Standaryzacji Nazw Geograficznych
próbuje rozgryźć problem nazewnictwa, ja jednak proponuję wziąć się za
gryzienie ogórków. Chociaż w birmańskiej kuchni nieczęsto spotyka się przekąski
(ponoć w tamtym rejonie uważa się, że przy stole nie warto tracić czasu na
duperele), thanhat jest sztandarowym przykładem na to, że nie samymi głównymi
daniami człowiek żyje.
Składniki:
- 2 duże ogórki wężowe (albo więcej gruntowych);
- 3 łyżki białego octu winnego;
- 2 duże cebule;
- 4 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oliwy;
- płaska łyżka cukru;
- szczypta chili;
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
- Przekrój ogórki na półowy i podziel na dość duże fragmenty (z dużego ogórka powinno wyjść 8-10 części). Włóż je do rondelka i zalej wrzącą wodą z dodatkiem 2 łyżek octu (ilość wody dobierz tak, aby pokryła wszystkie kawałki ogórków).
- Gotuj całość na niedużym ogniu przez 5 minut. Wyjmij ogórki, włóż do miseczki i dopraw solą (troszkę mniej niż pół łyżeczki). Przemieszaj ogórki, aby sól dostała się do każdego kawałka.
- W międzyczasie pokrój cebulę na cienkie krążki i przesmaż je na oliwie – powinny uzyskać ładny złotawy kolor. Pod koniec smażenia dodaj do cebuli także pokrojony na drobne plasterki czosnek.
- Wyjmij z oliwy cebulę z czosnkiem, a do pozostałej na patelni oliwy dodaj resztę octu (1 łyżka), cukier, chili i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Tak powstałą marynatą zalej ogórki. Wystudź.
- Ogórki przystrojone cebulą podawaj jako przekąskę albo dodatek do lekkich mięs lub ryb.
sałatka z ogórków, przepisy z ogórków, przepisy mjanma, przepisy birma
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz