czwartek, 4 czerwca 2015

Opor Ayam Nanas, czyli kurczak z ananasem (Indonezja)

Indonezja to skolonizowany niegdyś przez Holendrów kraj 13 tysięcy wysp – nic więc dziwnego, że tamtejsza kuchnia łączy w sobie przeróżne smaki. Ich wspólnym mianownikiem jest mleko kokosowe. To nim pachnie większość indonezyjskich specjałów i to właśnie ono nadaje przyrządzanemu tam mięsu aksamitny smak. Opor Ayam Nanas najchętniej jada się na Jawie, a także na Bali – na tej wyjątkowo urokliwej wyspie rzadko sięga się po wołowinę (ze względu na duży wpływ hinduizmu), zazwyczaj zastępując ją drobiem. Typowym dodatkiem do mięsnych dań na Bali jest także pasta krewetkowa albo anchois.



Składniki:
  • 1 kg kurczaka (uda, pałki, skrzydełka);
  • szklanka mleka kokosowego;
  • szklanka pokrojonego na małe cząstki ananasa (może być z puszki);
  • 4 łyżki oleju;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • łyżka sosu sojowego;
  • cytryna;
  • ½ łyżeczki pasty krewetkowej albo 3 fileciki anchois;
  • ½ chili;
  • łyżeczka soli;
  • pieprz do smaku.


Przygotowanie:
  1. Cebule, czosnek, chili, sól i pastę krewetkową (albo anchois) zblenduj na gęstą masę. Jeśli nie masz blendera, cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij w prasce i dokładnie wymieszaj z resztą wymienionych składników.
  2. Wymieszaj kurczaka z masą cebulową i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
  3. W głębokim rondlu albo na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim kurczaka razem z masą cebulową (ok. 5 minut z każdej strony, aby skórka uzyskała złotawy kolor).
  4. Przełóż zawartość rondla do naczynia żaroodpornego, dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny, sos sojowy i cząstki ananasa – przemieszaj. Dopraw pieprzem. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut, w połowie przewracając kurczaka na drugą stronę.
  5. Opor Ayam Nanas podawaj z ryżem, udekorowane świeżym ananasem. Powyższa ilość z powodzeniem wystarczy dla 4-5 osób.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz