niedziela, 24 maja 2015

Gazpacho ajobianco (Hiszpania)

Gazpacho to hiszpańska, kojarzona z Andaluzją zupa podawana zazwyczaj na zimno (z nielicznymi wyjątkami). Są dwie teorie na temat nazwy gazpacho. Jedna z nich mówi, że pochodzi ona od łacińskiego słowa caspo oznaczającego drobne kawałki (ma to wiele sensu, bo składniki do gazpacho – szczególnie chleb – rozdrabnia się w procesie przygotowania potrawy). Inna teoria mówi, że słowo zostało zaczerpnięte z języka mozarabskiego i oznacza ‘rozmoczony chleb’. Mozarabami nazwało się chrześcijan zamieszkujących Półwysep Iberyjski w czasach, gdy dominowali tam Arabowie – siłą rzeczy Mozarabowie przejęli naprawdę wiele elementów kultury arabskiej, w tym prawdopodobnie gazpacho. Tę kojarzoną z pomidorową czerwienią zupę można przyrządzać na wiele sposobów – w każdej z części Hiszpanii podaje się ją nieco inaczej, np. z szynką i jajem, z sardelami, oliwkami czy pomarańczą. Gazpacho ajobianco jako jedyne nie ma w składzie pomidorów. Dodatkowo w niektórych regionach przygotowuje się je w bardzo gęstej formie. Po co? Aby służyło nie jako zupa, lecz pasta, np. do smarowania mięs czy warzyw. W Granadzie ajobianco tradycyjnie pije się ze szklanki i podaje z pieczonym ziemniakiem. W Maladze zupę zagryza się melonem, jabłkiem albo winogronami. To właśnie w Maladze – w gminie  Almáchar – zupa jest tak uwielbiana, że zasłużyła na swoje własne święto - La fiesta en celebración del ajoblanco. Nic dziwnego – wszak to właśnie od ajobianco rozpoczęła się kariera gazpacho – wersja z pomidorami, skądinąd dziś bardziej znana, powstała dopiero, gdy pomidory trafiły na kontynent europejski. Wcześniej każde gazpacho było właśnie ajobianco.



Składniki:
  • 5 kromek białego chleba (bez skórki);
  • 100 g uprażonych płatków migdałowych;
  • 5-6 ząbków czosnku;
  • 1 łyżka octu winnego;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • sól do smaku;
  • szklanka wody;
  • winogrona, melon albo jabłko – według uznania.
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki prócz owoców dobrze zmiksuj. Ilość wody dobierz tak, aby uzyskać gęstość, która Ci odpowiada.
  2. Aby tradycji stało się zadość, do przyrządzenia zupy użyj czerstwego chleba – namocz go na noc w wodzie albo mleku. Mnie nie chciało się czekać i ajobianco przygotowałam ze świeżego chleba. Smakowało J
  3. Jeśli chcesz popijać swoje gazpacho niczym orzeźwiający napój, przetrzyj je przed podaniem w sicie.
  4. Zupę podaj z dodatkiem owoców do zagryzania.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz