Gazpacho to hiszpańska, kojarzona z Andaluzją zupa podawana zazwyczaj na zimno (z nielicznymi wyjątkami). Są
dwie teorie na temat nazwy gazpacho. Jedna z nich mówi, że pochodzi ona od
łacińskiego słowa caspo oznaczającego drobne kawałki (ma to wiele sensu, bo składniki
do gazpacho – szczególnie chleb – rozdrabnia się w procesie przygotowania
potrawy). Inna teoria mówi, że słowo zostało zaczerpnięte z języka
mozarabskiego i oznacza ‘rozmoczony chleb’. Mozarabami nazwało się chrześcijan
zamieszkujących Półwysep Iberyjski w czasach, gdy dominowali tam Arabowie –
siłą rzeczy Mozarabowie przejęli naprawdę wiele elementów kultury arabskiej, w
tym prawdopodobnie gazpacho. Tę kojarzoną z pomidorową czerwienią zupę można
przyrządzać na wiele sposobów – w każdej z części Hiszpanii podaje się ją nieco
inaczej, np. z szynką i jajem, z sardelami, oliwkami czy pomarańczą. Gazpacho
ajobianco jako jedyne nie ma w składzie pomidorów. Dodatkowo w niektórych
regionach przygotowuje się je w bardzo gęstej formie. Po co? Aby służyło nie
jako zupa, lecz pasta, np. do smarowania mięs czy warzyw. W Granadzie ajobianco
tradycyjnie pije się ze szklanki i podaje z pieczonym ziemniakiem. W Maladze
zupę zagryza się melonem, jabłkiem albo winogronami. To właśnie w Maladze – w
gminie Almáchar – zupa jest tak
uwielbiana, że zasłużyła na swoje własne święto - La fiesta en celebración del
ajoblanco. Nic dziwnego – wszak to właśnie od ajobianco rozpoczęła się kariera gazpacho
– wersja z pomidorami, skądinąd dziś bardziej znana, powstała dopiero, gdy pomidory
trafiły na kontynent europejski. Wcześniej każde gazpacho było właśnie ajobianco.
Składniki:
- 5 kromek białego chleba (bez skórki);
- 100 g uprażonych płatków migdałowych;
- 5-6 ząbków czosnku;
- 1 łyżka octu winnego;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- sól do smaku;
- szklanka wody;
- winogrona, melon albo jabłko – według uznania.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki prócz owoców dobrze zmiksuj. Ilość wody dobierz tak, aby uzyskać gęstość, która Ci odpowiada.
- Aby tradycji stało się zadość, do przyrządzenia zupy użyj czerstwego chleba – namocz go na noc w wodzie albo mleku. Mnie nie chciało się czekać i ajobianco przygotowałam ze świeżego chleba. Smakowało J
- Jeśli chcesz popijać swoje gazpacho niczym orzeźwiający napój, przetrzyj je przed podaniem w sicie.
- Zupę podaj z dodatkiem owoców do zagryzania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz