niedziela, 17 maja 2015

Czekoladowe ciasteczka z pieprzem (Południowa Afryka)

Przepis na ciasteczka z pieprzem znany jest w różnych częściach świata – istnieje wersja wiedeńska, włoska czy islandzka (z dużą ilością imbiru). Jednak znana w wielu zakątkach globu receptura powstała tak naprawdę na południu Afryki. Ciasteczka są mocno czekoladowe, mają lekko waniliowy aromat, a ich słodycz przełamana została nutą świeżo mielonego pieprzu. Te pieprzne ciasteczka przypominają swą konsystencją brownies i doskonale pasują jako dodatek do lodów śmietankowych.



Składniki:
  • 450 g dobrej gorzkiej czekolady (90% kakao);
  • 170 g masła;
  • 100 g cukru trzcinowego;
  • 2 jajka;
  • 250 g mąki pszennej;
  • pół łyżeczki sody;
  • szczypta soli;
  • łyżeczka zapachu waniliowego albo odrobina świeżej wanilii;
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.


Przygotowanie:
  1. Czekoladę podziel na połowy. Jedną pokrusz na niewielkie kawałki. Drugą rozpuść w rondelku. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Zmiksuj masło z cukrem na jednolitą masę. Do masy dodaj jajka i ucieraj, aż zespolą się z masłem.
  3. Mąkę, sól i sodę przesiej i dodaj do masy. Dobrze zmiksuj.
  4. Do masy wlej zapach waniliowy i wymieszaj.
  5. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze zmieszaj całość.
  6. Dodaj pieprz i pokruszoną czekoladę. Delikatnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i nakładaj łyżką niewielkie kulki masy (pamiętaj, że ciastka „rozleją się” podczas pieczenia – zostaw więc między nimi przynajmniej 7 cm wolnego miejsca).
  8. Piecz ciasteczka 10-12 minut. Podczas wyjmowania z piekarnika mają być jeszcze lekko mokre – zastygną w temperaturze pokojowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz