Przepis na ciasteczka z pieprzem znany jest w różnych częściach
świata – istnieje wersja wiedeńska, włoska czy islandzka (z dużą ilością imbiru).
Jednak znana w wielu zakątkach globu receptura powstała tak naprawdę na południu Afryki.
Ciasteczka są mocno czekoladowe, mają lekko waniliowy aromat, a ich słodycz
przełamana została nutą świeżo mielonego pieprzu. Te pieprzne ciasteczka
przypominają swą konsystencją brownies i doskonale pasują jako dodatek do lodów
śmietankowych.
Składniki:
- 450 g dobrej gorzkiej czekolady (90% kakao);
- 170 g masła;
- 100 g cukru trzcinowego;
- 2 jajka;
- 250 g mąki pszennej;
- pół łyżeczki sody;
- szczypta soli;
- łyżeczka zapachu waniliowego albo odrobina świeżej wanilii;
- pół łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.
Przygotowanie:
- Czekoladę podziel na połowy. Jedną pokrusz na niewielkie kawałki. Drugą rozpuść w rondelku. Odstaw do ostygnięcia.
- Zmiksuj masło z cukrem na jednolitą masę. Do masy dodaj jajka i ucieraj, aż zespolą się z masłem.
- Mąkę, sól i sodę przesiej i dodaj do masy. Dobrze zmiksuj.
- Do masy wlej zapach waniliowy i wymieszaj.
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze zmieszaj całość.
- Dodaj pieprz i pokruszoną czekoladę. Delikatnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i nakładaj łyżką niewielkie kulki masy (pamiętaj, że ciastka „rozleją się” podczas pieczenia – zostaw więc między nimi przynajmniej 7 cm wolnego miejsca).
- Piecz ciasteczka 10-12 minut. Podczas wyjmowania z piekarnika mają być jeszcze lekko mokre – zastygną w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz