Kuchnia tajska kojarzy się z krewetkami w kokosowej panierce albo z kurczakiem w sosie imbirowym. Prawda, ale przecież dobrze jest dorzucić do mięsa trochę świeżych warzyw. Jedną z orzeźwiających przystawek serwowanych w Tajlandii do dań głównych jest sałatka ogórkowa, której ważnym składnikiem jest sos rybny (do kupienia w sklepach typu Kuchnie Świata). Warto spróbować, bo jest to świetna alternatywa dla naszej starej dobrej mizerii. A przyrządza się ją w pięć minut.
- 2 ogórki wężowe,
- 1/3 szklanki soku z limonki (albo cytryny),
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 1 cebula czerwona.
Przygotowanie:
- Wymieszaj sok z limonki, sos rybny i cukier. Cukier powinien się rozpuścić.
- Do tak powstałej mieszaniny dodaj pokrojone w cieniutkie plasterki ogórki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Podawaj od razu.
kuchnia tajska, tajlandia przepisy, mizeria tajska, sałatka do obiadu, sałatka z ogórków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz