niedziela, 21 lutego 2016

Sałatka ogórkowa z sosem rybnym (Tajlandia)

Kuchnia tajska kojarzy się z krewetkami w kokosowej panierce albo z kurczakiem w sosie imbirowym. Prawda, ale przecież dobrze jest dorzucić do mięsa trochę świeżych warzyw. Jedną z orzeźwiających przystawek serwowanych w Tajlandii do dań głównych jest sałatka ogórkowa, której ważnym składnikiem jest sos rybny (do kupienia w sklepach typu Kuchnie Świata). Warto spróbować, bo jest to świetna alternatywa dla naszej starej dobrej mizerii. A przyrządza się ją w pięć minut.




Składniki:
  • 2 ogórki wężowe,
  • 1/3 szklanki soku z limonki (albo cytryny),
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 cebula czerwona.


Przygotowanie:
  1. Wymieszaj sok z limonki, sos rybny i cukier. Cukier powinien się rozpuścić.
  2. Do tak powstałej mieszaniny dodaj pokrojone w cieniutkie plasterki ogórki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Podawaj od razu.


kuchnia tajska, tajlandia przepisy, mizeria tajska, sałatka do obiadu, sałatka z ogórków



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz