wtorek, 1 grudnia 2015

Scotch eggs (Szkocja)

Jaja na twardo, jaja na miękko, jajecznica, omlet – nuda. Szkoci to mają jaja! Nie dość, że unikalnie wyglądają, to jeszcze smakują wybornie i można się nimi porządnie zapchać. Jeśli więc szukasz śniadania na zimowy poranek, kiedy wicher wieje, wilki wyją, a Twój żołądek domaga się niebagatelnej dawki energii, urządź sobie szkocką ucztę. Scotch eggs można także przygotować z jajek przepiórczych, ale po co? Jak wyżerka, to wyżerka!




Składniki (na 2 porcje):

  • 150-200 g wołowego bądź wołowo-wieprzowego mięsa mielonego,
  • 2 jaja – do ugotowania,
  • 1 jajo – do roztrzepania,
  • szczypiorek,
  • mała cebula,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • kilka łyżek mąki,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • olej,
  • sól i pieprz.




Przygotowanie:

  1. 2 jajka włóż do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuj przez 6 minut, po czym wyjmij je i przełóż do zimnej wody. Gdy ostygną, obierz;
  2. Mięso mielone dokładnie wymieszaj z musztardą i posiekanymi drobno cebulą i szczypiorkiem. Dodaj sól i pieprz (pamiętaj, mięso w trakcie podgrzewania nieco traci swoją ostrość, więc nie żałuj sobie przypraw);
  3. Każde z ugotowanych jaj lekko pomocz i obtocz w mące,  a następnie zawiń w mięso (w tym celu mięso trzeba odpowiednio rozpłaszczyć na dłoni, aby uzyskało powierzchnię potrzebną do otulenia jaja). Pamiętaj, że od grubości warstwy mięsa zależy, jak bardzo będzie ono usmażone – jeśli lubisz tatara, możesz użyć grubszej warstwy;
  4. W głębokim rondlu rozgrzej olej (użyj tyle oleju, aby sięgał do połowy jaj). Otulone mięsem jaja otocz w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż je po półtorej minuty z każdej strony.
  5. Tuż po wyciągnięciu jaj z oleju włóż je w naczyniu żaroodpornym do mocno rozgrzanego piekarnika na następne 5 minut. Podawaj z sałatą.




jaja po szkocku, przepisy szkockie, scotch eggs przepis, pomysł na śniadanie







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz