poniedziałek, 21 grudnia 2015

Muhallebi (Turcja)

Jeśli lubisz budyń, wypróbuj muhallebi – to o wiele lepsza wersja tego znanego nam wszystkim deseru (jeśli nie wiesz, co to budyń, dziwię się, że umiesz czytać). Tak naprawdę nie jest to przysmak li jedynie turecki. Jada się go również na Cyprze, w Maroku czy w Izraelu – w kilku wersjach smakowych. Jest to bardzo prosty do przyrządzenia deser o aksamitnej konsystencji, który wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jedyny problem, który może się pojawić podczas przyrządzania, to natłok myśli morderczo-egzystencjalnych, które nachodzą człowieka po dziesięciu minutach nieustannego mieszania.



Składniki (na 5 porcji):

  • 4 szklanki mleka,
  • pół szklanki śmietany 36%,
  • 6 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej,
  • łyżka zapachu waniliowego (albo 2 łyżki cukru waniliowego),
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 żółtka,
  • łyżka wody różanej (z braku wody różanej można użyć syropu z dzikiej róży i polać nim gotowy deser),
  • dodatki: skórka pomarańczowa, cynamon, pistacje, migdały albo inne ulubione bakalie.




Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w garnku z grubym dnem i podgrzewaj, ciągle mieszając. To ważne, aby nie przestawać mieszać, w przeciwnym wypadku pojawią się grudki. Deser jest gotowy, gdy uzyska konsystencję podobną do konsystencji budyniu (po 10-15 minutach). Pamiętaj, jeśli używasz syropu różanego, nie dodawaj go do mieszaniny, lecz polej nim deser tuż przed podaniem. Muhallebi podawaj posypane migdałami, pistacjami, skórką pomarańczową.



muhallebi przepis, desery przepis, tygiel smaków, kuchnia arabska, turcja desery, turcja przepisy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz