środa, 23 września 2015

Lassi (Indie)

Ponieważ zbliżają się upały, kobiety golą nogi, a mężczyźni już prasują skarpety do sandałów, czas na coś orzeźwiającego, a mianowicie hinduski napój lassi. Tak, na zdjęciu jest bazylia, akurat nie miałam na podorędziu mięty. Tak, wiem, że właśnie zaczęła się jesień.


Składniki:
  • 1 dojrzałe mango (oczywiście obrane i bez pestki),
  • 1 duży zmrożony jogurt naturalny (ważne, aby nie był kwaśny),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu.

Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki dobrze zmiksuj (najlepiej w blenderze) i schłódź. Zamiast jogurtu możesz ewentualnie dodać lody śmietankowe albo waniliowe. Jeśli chcesz, aby napój był jeszcze słodszy – daj odrobinę miodu.

lassi przepis, napój lassi, lassi z mango, kuchnia hinduska, kuchnia indyjska



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz