Jeśli ktoś przed tłustym czwartkiem zastanawia się, czy kalorie pójdą mu w cycki, czy w tyłek, choć tak naprawdę dobrze wie, że cycki to nie będą, nie musi rezygnować z pączków. Wystarczy, że sięgnie po pączki z krewetek. Co prawda są smażone na głębokim oleju, ale i tak są mniej tuczące niż tradycyjne pączuchy z dżemorem. Oto przepis na chińskie minipączuszki z krewetek i orzechów. Palce lizać. Przepis znalazłam w Kulinarnym atlasie świata wydawanym przez Wybiórczą i nieco go zmodyfikowałam.
Składniki (na 18-20 pączków):
- 25 dag krewetek (obranych),
- 10 dag orzechów włoskich,
- 5 dag świeżego imbiru,
- 2 cebulki ze szczypiorem,
- 1 białko,
- 3 łyżki mąki,
- 1/2 łyżki sherry,
- sok z 1 cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej.
Przygotowanie:
- Krewetki, orzechy, imbir i cebulki ze szczypiorem drobno posiekaj. Dodaj sherry, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
- Ubij białko na sztywno i dodaj do masy.
- Do masy dosyp mąkę i wymieszaj - jeśli masa będzie zbyt kleista, możesz dodać odrobinę więcej mąki.
- Z masy lep niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Delikatnie obtaczaj je w mąsce i wrzucaj do rozgrzanego oleju. Smaż je po 2 ok. 2 min na każdej stronie.
- Wyłóż pączuszki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj skropione sokiem z cytryny.
krewetki przepis, przepis na krewetki, pączki z krewetek, kichnia chińska, przepisy kuchni chińskiej, finger food przepisy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz