piątek, 18 września 2015

Minipączki z krewetek (Chiny)

Jeśli ktoś przed tłustym czwartkiem zastanawia się, czy kalorie pójdą mu w cycki, czy w tyłek, choć tak naprawdę dobrze wie, że cycki to nie będą, nie musi rezygnować z pączków. Wystarczy, że sięgnie po pączki z krewetek. Co prawda są smażone na głębokim oleju, ale i tak są mniej tuczące niż tradycyjne pączuchy z dżemorem. Oto przepis na chińskie minipączuszki z krewetek i orzechów. Palce lizać. Przepis znalazłam w Kulinarnym atlasie świata wydawanym przez Wybiórczą i nieco go zmodyfikowałam.




Składniki (na 18-20 pączków):
  • 25 dag krewetek (obranych),
  • 10 dag orzechów włoskich,
  • 5 dag świeżego imbiru,
  • 2 cebulki ze szczypiorem,
  • 1 białko,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1/2 łyżki sherry,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.



Przygotowanie:
  1. Krewetki, orzechy, imbir i cebulki ze szczypiorem drobno posiekaj. Dodaj sherry, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
  2. Ubij białko na sztywno i dodaj do masy.
  3. Do masy dosyp mąkę i wymieszaj - jeśli masa będzie zbyt kleista, możesz dodać odrobinę więcej mąki.
  4. Z masy lep niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Delikatnie obtaczaj je w mąsce i wrzucaj do rozgrzanego oleju. Smaż je po 2 ok. 2 min na każdej stronie.
  5. Wyłóż pączuszki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj skropione sokiem z cytryny.
krewetki przepis, przepis na krewetki, pączki z krewetek, kichnia chińska, przepisy kuchni chińskiej, finger food przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz