środa, 19 sierpnia 2015

Okonomiyaki (Japonia)

Jeśli ktoś jest fanem ciasta naleśnikowego i lubi się najeść po kokardę, w dodatku docenia smak kapusty, nie gardząc przy tym boczkiem, okonomiyaki przypadnie  mu do gustu. Nazwa potrawy znaczy tyle, co „smaż, co chcesz”. Niezupełnie jest jednak tak, że w ramach okonomiyaki można wrzucić na patelnię cokolwiek – tradycyjnym składnikiem jest wspomniana kapusta (biała bądź pekińska). Japończycy chętnie dodają do potrawy krewetki lub kalmary, a całość posypują suszonym tuńczykiem. Obligatoryjnym składnikiem jest za to dashi, japoński majonez oraz specyficzny sos na bazie soi i imbiru. Mnie jednak daleko do ortodoksji (czasami) – majonez japoński patriotycznie zastąpiłam naszym ojczystym, zamiast dashi dodałam wody (jeśli ktoś się bulwersuje, niech uwierzy na słowo, że z wodą też wychodzi, i to dobre), zaś sos okonomi przyrządziłam według przepisu znalezionego na świetnym blogu Filozofia smaku. Jeśli jesteś fanatykiem kuchni japońskiej, prawdopodobnie będziesz chciał mnie pouczyć, że przygotowałam danie nie po bożemu, dodam więc od siebie, że potrawa ta pochodzi z okolic Hiroszimy – w mojej kuchni zmutowała, a pożarta została z nuklearnym rozmachem. Zmiotło ją z powierzchni stołu, ot co.



Składniki (na 2 ogromniaste okonomiyaki albo 4 mniejsze):
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka wody (z braku dashi),
  • jajko,
  • szczypta gałki muszkatołowej (bo lubię),
  • ćwiartka białej kapusty,
  • 20 dag podwędzanego boczku,
  • 1 cebula (najlepiej ze szczypiorem),
  • odrobina oleju do smażenia,
  • majonez,
  • sos okonomi: 3 łyżki keczupu, 2 łyżki sosu Worcestershire, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, ok. 2 cm imbiru.



Przygotowanie:
  1. Mąkę, wodę i jajko dokładnie wymieszaj, tworząc ciasto naleśnikowe; dodaj szczyptę gałki muszkatołowej do smaku.
  2. Poszatkuj kapustę na niewielkie kawałki, skrój boczek w kostkę, posiekaj cebulę. Dodaj wszystko do ciasta naleśnikowego i dokładnie wymieszaj. Na tym etapie może się wydawać, że samego ciasta jest za mało, jednak prawdopodobnie wszystko jest w porządku – wystarczy, że kapusta będzie ciastem oklejona, a gdy owo ciasto się zetnie pod wpływem ciepła, utrzyma całość w ryzach.
  3. Posiekaj imbir i wraz z resztą składników na sos okonomi zblenduj.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wyłóż porcję gotowej masy i uformuj placek o grubości nieprzekraczającej 2 cm (jeśli naleśnik będzie zbyt gruby, ciasto ze środka może się niedokładnie zapiec). Jeśli kawałki kapusty nie chcą się trzymać placka, postaraj się je lekko docisnąć, ewentualnie dodaj kilka kropel czystego ciasta naleśnikowego. Smaż 8-10 minut na każdej ze stron, pilnując, aby placek się nie przypalił.
  5. Podawaj z majonezem i sosem okonomi (koniecznie!). Jeśli chcesz być świętszy od papieża, zdobądź suszonego tuńczyka i posyp nim gotowy naleśnik. Smacznego!

okonomiyaki przepis, kuchnia japońska, japoński naleśnik, japońskie przepisy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz