niedziela, 30 sierpnia 2015

Ciasteczka z orzechów i sezamu (Korea)

Korea Północna to nie tylko Wielki Wódz Kim Dzong Un i kimchi. To nawet nie bomby atomowe i wszechobecna indoktrynacja. Korea to także słodycze – bez wątpienia słodkie niczym uśmiech Wodza. Oto przepis na smakowite ciasteczka sezamowe z domieszką orzechów oraz liofilizowanych owoców. Przepis jest prosty, lecz od razu ostrzegam, że trzeba mieć pewne chwalebne cechy charakteru, aby z uśmiechem na ustach wyrobić odpowiedni kształt z tej kleistej, twardej masy. Jednakże serdecznie polecam bitwę z syropem kukurydzianym, orzechami i sezamem, bowiem naprawdę warto.




Składniki:
  • 1 szklanka ziaren jasnego sezamu,
  • 1 szklanka lekko podprażonych na patelni niesolonych orzeszków ziemnych,
  • ½ szklanki owoców liofilizowanych (ja użyłam żurawiny),
  • 2 łyżeczki oleju,
  • syrop: ½ szklanki cukru, ¼ łyżeczki soli, 1 łyżeczka wody, ¼ szklanki syropu kukurydzianego.



Przygotowanie:
  1. Składniki na syrop umieść w rondlu o grubym dnie albo sprawdzonej, nieprzypalającej patelni. Podgrzej składniki – nie mieszaj, a tylko lekko przechylaj rondel, aby rozprowadzić cukier równomiernie.
  2. Gotuj na małym ogniu, aż na powierzchni zaczną się wytwarzać niewielkie pęcherzyki (4-5 minut). Teraz lekko zamieszaj całość drewnianą łyżką – syrop jest gotowy, jeśli za łyżką ciągną się cienkie cukrowe „niteczki”.
  3. Odstaw rondel z ognia i wsyp do syropu sezam oraz orzechy – całość wymieszaj. Nie jest to proste, bo całość utworzy dosyć twardy „klajster”.
  4. Deskę do krojenia dokładnie wysmaruj olejem. Wyłóż na nią masę sezamową i posyp owocami liofilizowanymi. Rozwałkuj całość na szerokość maksymalnie 1 cm. Jeśli nie idzie ci to najłatwiej, nie zniechęcaj się, dopomóż sobie rękami, nogami albo walcem drogowym.
  5. Pokrój masę w niewielkie prostokąty – tak powstałe ciasteczka włóż na godzinę do lodówki. Smacznego!
 sezamki przepis, kuchnia koreańska, ciasteczka sezamowe, przepisy koreańskie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz