niedziela, 30 sierpnia 2015

Krewetki z mango i imbirem (Madagaskar)

Gdyby imperialistyczne zapędy Polski przyniosły jakikolwiek skutek, na Madagaskarze jadłoby się dzisiaj bigos i zagryzało go kiszonym ogórasem. Jednakże kolonizacyjne plany spaliły na panewce, a biedni Malgasze, siedząc pod baobabem i głaszcząc lemury, żywią się m.in. krewetkami i mango. Masz ci los.



Składniki:
  • 15 dużych obranych krewetek (np. tygrysich),
  • dojrzałe mango,
  • 2 kopiaste łyżki masła,
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru,
  • sałata (najlepiej masłowa albo lodowa)
  • sok z ćwiartki cytryny,
  • 1/2 drobno posiekanej papryczki chili,
  • sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej masło. Do masła dodaj imbir i chili, a po 3-4 minutach także krewetki.
  2. Smaż całość ok. 6 minut - aż krewetki stracą kolor surowizny. Dodaj odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu, wymieszaj.
  3. Na półmisku rozłóż porwaną sałatę, a na niej kawałki mango. Na wierzch wylej zawartość patelni (razem z rozpuszczonym masłem i kawałkami imbiru i chili). Całość skrop cytryną. Smacznego!

krewetki z mango, krewetki z imbirem, madagaskar przepisy, kichnia malgaska




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz