poniedziałek, 27 lipca 2015

Tomatokeftedes (Grecja)

Lubię sięgać do przepisów kuchni greckiej - jest w niej coś, co wyjątkowo odpowiada moim kubkom smakowym. Tym razem spróbuję Was przenieść na piękną wulkaniczną wyspę Santorini (jakby się ktoś czepiał, to rzeknę, że to także Santoryn), która słynie z upraw winorośli i pomidorów. Mieszkańcy twierdzą, że gleba bogata w powulkaniczne minerały sprawia, że zarówno santoryńskie wino, jak i pomidory, mają wyjątkowy smak i aromat. 



Składniki:

  • 4 duże pomidory malinowe (naprawdę duże; oczywiście możesz dać więcej mniejszych),
  • 150 g sera "feta",
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1/2 łyżeczki mięty,
  • 1 czubata łyżeczka oregano,
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • ok. 1 szklanka mąki,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej do podsmażenia kotletów,
  • sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie:

  1. Ponacinaj lekko skórkę pomidorów i zalej je wrzątkiem. Dzięki temu łatwo je obierzesz. Uczyń to więc :)
  2. Posiekaj pomidory w drobną kostkę (dzięki zalaniu wrzątkiem powinny być miękkie i wodniste - bardzo prawidłowo).
  3. Widelcem dokładnie rozdrobnij fetę i dodaj ją do pomidorów razem z posiekaną drobno cebulą, szczypiorkiem, czosnkiem i resztą przypraw.
  4. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj powoli do pomidorowej masy, delikatnie mieszając. Dodawaj dopóty, dopóki masa przestanie się lać - powinna uzyskać lekko gęstawą konsystencję, która pozwoli na wyłożenie jej na patelnię bez szczególnego rozlewania się na boki.
  5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i nakładaj łyżką masę, formując ją w coś na kształt kotlecików.
  6. Smaż kotlety po kilka minut na każdej ze stron - sam ocenisz, czy się już odpowiednio ścięły.
  7. Tomatokeftedes podawaj z gęstym jogurtem greckim. Smacznego.



kuchnia grecka, przepisy greckie, kotlety z pomidorów, tomatokeftedes przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz