poniedziałek, 27 lipca 2015

Kuskus z daktylami (Maroko)

Kuskus i daktyle to typowe smakołyki Afryki Północnej, szczególnie uwielbiane w Maroku. Zarówno daktyle, jak i kuskus bywają tam częstym dodatkiem do dań z jagnięciny. Zapraszam do wypróbowania bardzo prostego i szybkiego w wykonaniu przepisu na kuskus z daktylami, którego bazą jest sok jabłkowy. Można go przyrządzać w wersji słodkiej, jak i ostrej. Kuskus na słodko sam z siebie jest smacznym deserem, ten w wersji ostrzejszej może być samodzielnym daniem, jak również dodatkiem do różnorakich mięs. Jeśli chodzi o daktyle, niezmiennie polecam te ze sklepu Najlepsze Daktyle.



Składniki:

  • 1 szklanka kuskusu,
  • niecały litr soku jabłkowego,
  • 5-6 świeżych, posiekanych daktyli,
  • łyżka płatków migdałowych,
  • szczypta soli.


Dodatki do wersji ostrzejszej:

  • 1/2 szklanki rosołu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry,
  • łyżeczka rozdrobnionych orzeszków (nerkowce albo niesolone ziemne)
  • niewielka garść posiekanej natki pietruszki,
  • odrobina posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie:

  1. Zagotuj w garnku sok jabłkowy ze szczyptą soli, dodaj do niego kuskus (kuskusu powinno być tyle, aby do powierzchni soku w garnku brakowało ok. 1 cm). 
  2. Kiedy kuskus zmięknie i wchłonie sok, dodaj daktyle i migdały. Dobrze wymieszaj.
  3. Jeśli chcesz przygotować wersję ostrzejszą, włóż gotowy słodki kuskus do rondla i zalej rosołem. Dodaj zmiażdżony czosnek, kolendrę, orzeszki, pietruszkę i ostrą paprykę. Duś całość, aż rosół prawie zupełnie odparuje. Dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku (najpierw spróbuj, może te dodatki nie będą potrzebne). Posyp szczypiorkiem i podawaj. Smacznego!


przepisy marokańskie, maroko kuchnia, kuchnia marokańska, kuskus, kuskus z daktylami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz