Jest to kurczak w niebanalnym sosie orzechowo-jogurtowym –
sycące danie, które najlepiej jest podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków i sałatki
tzatziki.
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka;
- sok z dwóch cytryn;
- 100 gram orzechów włoskich;
- 5 zmielonych ząbków czosnku;
- 200 g gęstego jogurtu greckiego;
- 200 ml białego wytrawnego wina;
- 200 ml bulionu drobiowego;
- oliwa z oliwek;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Zamarynuj kurczaka w soku z cytryny (odstaw do lodówki na godzinę).
- W rondlu albo na głębokiej patelni obsmaż kurczaka na odrobinie oliwy z oliwek (ok. 10 minut).
- Dodaj wino i doprowadź do wrzenia.
- Do kurczaka i wina dolej gorący bulion i gotuj całość ok. 30 minut (aż kurczak będzie idealnie miękki).
- Orzechy i czosnek zetrzyj za pomocą blendera na zwartą masę. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
- Wyjmij kurczaka z rondla i do gorącego bulionowo-winnego płynu dodaj masę z orzechów. Wymieszaj szybko i dokładnie aż do uzyskania gęstego sosu. Jeśli wywaru jest zbyt mało, przed dodaniem masy orzechowej dolej nieco wina albo bulionu.
- Aby sos prezentował się lepiej, dodaj do niego odrobinę kurkumy i dobrze wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Wyłóż kurczaka na talerz i polej sosem. Podawaj z sałatką tzatziki, pieczonymi ziemniakami i winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz