wtorek, 12 maja 2015

Kotopoulo me karidia (Grecja)

Jest to kurczak w niebanalnym sosie orzechowo-jogurtowym – sycące danie, które najlepiej jest podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków i sałatki tzatziki.



Składniki:
  • 8 pałek z kurczaka;
  • sok z dwóch cytryn;
  • 100 gram orzechów włoskich;
  • 5 zmielonych ząbków czosnku;
  • 200 g gęstego jogurtu greckiego;
  • 200 ml białego wytrawnego wina;
  • 200 ml bulionu drobiowego;
  • oliwa z oliwek;
  • sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:
  1. Zamarynuj kurczaka w soku z cytryny (odstaw do lodówki na godzinę).
  2. W rondlu albo na głębokiej patelni obsmaż kurczaka na odrobinie oliwy z oliwek (ok. 10 minut).
  3. Dodaj wino i doprowadź do wrzenia.
  4. Do kurczaka i wina dolej gorący bulion i gotuj całość ok. 30 minut (aż kurczak będzie idealnie miękki).
  5. Orzechy i czosnek zetrzyj za pomocą blendera na zwartą masę. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
  6. Wyjmij kurczaka z rondla i do gorącego bulionowo-winnego płynu dodaj masę z orzechów. Wymieszaj szybko i dokładnie aż do uzyskania gęstego sosu. Jeśli wywaru jest zbyt mało, przed dodaniem masy orzechowej dolej nieco wina albo bulionu.
  7. Aby sos prezentował się lepiej, dodaj do niego odrobinę kurkumy i dobrze wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  8. Wyłóż kurczaka na talerz i polej sosem. Podawaj z sałatką tzatziki, pieczonymi ziemniakami i winem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz