wtorek, 12 maja 2015

Feta zapiekana z pomidorami (Grecja)

Jest to popularna grecka przekąska podawana na ciepło. Ważne, aby przyrządzić ją z odpowiedniego sera – ten, który najczęściej spotykany jest w polskich sklepach, zupełnie nie nadaje się do zapiekania, ponieważ traci sprężystość i powstaje z niego nieapetyczna papka. Najlepiej jest znaleźć lekko twardą, lecz nie nazbyt słoną bałkańską „fetę”.



Składniki:
  • ser feta
  • kilka plasterków dobrych, aromatycznych pomidorów;
  • łyżka kaparów;
  • oliwa z oliwek;
  • szczypta oregano.


Przygotowanie:
  1. Ser ułóż na papierze do pieczenia albo w naczyniu do zapiekania.
  2. Ułóż na nim plasterki pomidora oraz kapary. Całość posyp oregano i polej odrobiną oliwy z oliwek.
  3. Zapiekaj w temperaturze 180°C przez 10 minut i jedz, póki ciepłe J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz