niedziela, 17 maja 2015

Sałatka bananowa na ostro (Hawaje)

Kuchnia hawajska zaskakuje połączeniami smaków, które dla europejskiego podniebienia mogą wydać się jeśli nie szokujące, to co najmniej dziwne. Jednym z dań, które potwierdza tę tezę, jest sałatka z wszechobecnych na wyspie bananów. Przyrządzana na ostro idealnie nadaje się jako dodatek do mięsa, szczególnie białego. Jedzona samodzielnie może naprawdę zaskoczyć intensywnością smaku.



Składniki:
  • 5 bananów;
  • łyżka drobno posiekanej cebuli;
  • 3 łyżki soku z cytryny;
  • łyżka dobrze posiekanego selera naciowego;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • ½ łyżeczki mielonego chili;
  • 1/3 szklanki keczupu;
  • kilka listków sałaty.


Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki (oprócz bananów) starannie wymieszaj;
  2. Obierz banany i pokrój je w talarki;
  3. Dodaj banany do przygotowanego sosu, całość włóż na godzinę do lodówki, aby składniki się dobrze „przegryzły”;
  4. Podawaj na sałacie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz