Kuchnia hawajska zaskakuje połączeniami smaków, które dla
europejskiego podniebienia mogą wydać się jeśli nie szokujące, to co najmniej
dziwne. Jednym z dań, które potwierdza tę tezę, jest sałatka z wszechobecnych
na wyspie bananów. Przyrządzana na ostro idealnie nadaje się jako dodatek do
mięsa, szczególnie białego. Jedzona samodzielnie może naprawdę zaskoczyć intensywnością
smaku.
Składniki:
- 5 bananów;
- łyżka drobno posiekanej cebuli;
- 3 łyżki soku z cytryny;
- łyżka dobrze posiekanego selera naciowego;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- ½ łyżeczki mielonego chili;
- 1/3 szklanki keczupu;
- kilka listków sałaty.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (oprócz bananów) starannie wymieszaj;
- Obierz banany i pokrój je w talarki;
- Dodaj banany do przygotowanego sosu, całość włóż na godzinę do lodówki, aby składniki się dobrze „przegryzły”;
- Podawaj na sałacie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz