Gambas al ajillo to po prostu krewetki z czosnkiem – jedna ze
sztandarowych, a przy okazji najłatwiejszych do wykonania przekąsek
hiszpańskich. Przyrządzenie jej zajmuje nie więcej niż pół godziny, a efekty
zadowolą każdego wielbiciela owoców morza. Krewetki z czosnkiem najlepiej serwować
z dobrym białym winem i chrupiącą bagietką albo gorącymi tostami.
Składniki (porcja dla 2 osób – głodnych, nie ukrywajmy):
- 20 surowych krewetek tygrysich (ja używam krewetek mrożonych, nie usuwam z nich pancerzyka);
- co najmniej 5 grubo posiekanych ząbków czosnku;
- garść przepołowionych pomidorków cherry;
- łyżka posiekanej natki pietruszki;
- łyżka masła (albo oliwy z oliwek – ale szczerze polecam masło);
- chili do smaku – posiekane świeże albo mielone (sam zdecyduj, jak dużo chcesz go dodać – ja np. lubię ostre, więc sobie nie żałuję).
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym i
podpiekaj 20-25 minut. I to by było na tyle J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz