wtorek, 12 maja 2015

Gambas al ajillo (Hiszpania)

Gambas al ajillo to po prostu krewetki z czosnkiem – jedna ze sztandarowych, a przy okazji najłatwiejszych do wykonania przekąsek hiszpańskich. Przyrządzenie jej zajmuje nie więcej niż pół godziny, a efekty zadowolą każdego wielbiciela owoców morza. Krewetki z czosnkiem najlepiej serwować z dobrym białym winem i chrupiącą bagietką albo gorącymi tostami.



Składniki (porcja dla 2 osób – głodnych, nie ukrywajmy):
  • 20 surowych krewetek tygrysich (ja używam krewetek mrożonych, nie usuwam z nich pancerzyka);
  • co najmniej 5 grubo posiekanych ząbków czosnku;
  • garść przepołowionych pomidorków cherry;
  • łyżka posiekanej natki pietruszki;
  • łyżka masła (albo oliwy z oliwek – ale szczerze polecam masło);
  • chili do smaku – posiekane świeże albo mielone (sam zdecyduj, jak dużo chcesz go dodać – ja np. lubię ostre, więc sobie nie żałuję).


Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym i podpiekaj 20-25 minut. I to by było na tyle J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz