Kuchnia tanzańska to kuchnia ludzi ubogich, przeważa w niej
ryż albo ugali – coś na kształt grubej kaszy przyrządzanej z mąki kukurydzianej.
Na stołach nieczęsto zdarza się mięso, a jeśli już – jest to zazwyczaj kurczak. Składnikami,
które nader często występują w potrawach tanzańskich, są imbir i brązowy
cukier (i jedno, i drugie pomaga przetrwać upały i dodaje energii). Często zdarzają się też w Tanzanii kulinarne akcenty pochodzące z kuchni arabskiej
bądź hinduskiej. Kurczak według poniższego przepisu doskonale pasuje do ryżu
albo pieczonych batatów – jego lekko goryczkowy i wyraźnie owocowy smak świetnie
komponuje się z białym półsłodkim winem.
Składniki:
- duży filet z kurczaka;
- sok z 1 pomarańczy;
- sok z 1 limonki;
- czubata łyżka kawy instant (granulki);
- łyżeczka posiekanego imbiru;
- kilka ziaren ziela angielskiego;
- 3-4 ząbki czosnku;
- kopiasta łyżka ostrego keczupu;
- 60 g brązowego cukru;
- łyżeczka masła;
- oliwa;
- szczypta chili;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj kurczaka i nakłuj go.
- Przyrządź masę z wyciśniętego czosnku, łyżki oliwy, soli i pieprzu. Masą dokładnie natrzyj kurczaka i odstaw go do lodówki na pół godziny.
- W rondelku podgrzej pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. W ten sposób powstałą marynatą zalej kurczaka i wstaw do lodówki (najlepiej na noc).
- Wstaw kurczaka do rozgrzanego piekarnika (180-200°C) i piecz ok. pół godziny. Podawaj z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz