wtorek, 12 maja 2015

Kurczak w kawie i pomarańczach (Tanzania)

Kuchnia tanzańska to kuchnia ludzi ubogich, przeważa w niej ryż albo ugali – coś na kształt grubej kaszy przyrządzanej z mąki kukurydzianej. Na stołach nieczęsto zdarza się mięso, a jeśli już – jest to zazwyczaj kurczak. Składnikami, które nader często występują w potrawach tanzańskich, są imbir i brązowy cukier (i jedno, i drugie pomaga przetrwać upały i dodaje energii). Często zdarzają się też w Tanzanii kulinarne akcenty pochodzące z kuchni arabskiej bądź hinduskiej. Kurczak według poniższego przepisu doskonale pasuje do ryżu albo pieczonych batatów – jego lekko goryczkowy i wyraźnie owocowy smak świetnie komponuje się z białym półsłodkim winem.



Składniki:
  • duży filet z kurczaka;
  • sok z 1 pomarańczy;
  • sok z 1 limonki;
  • czubata łyżka kawy instant (granulki);
  • łyżeczka posiekanego imbiru;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • kopiasta łyżka ostrego keczupu;
  • 60 g brązowego cukru;
  • łyżeczka masła;
  • oliwa;
  • szczypta chili;
  • sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:
  1. Dokładnie umyj kurczaka i nakłuj go.
  2. Przyrządź masę z wyciśniętego czosnku, łyżki oliwy, soli i pieprzu. Masą dokładnie natrzyj kurczaka i odstaw go do lodówki na pół godziny.
  3. W rondelku podgrzej pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. W ten sposób powstałą marynatą zalej kurczaka i wstaw do lodówki (najlepiej na noc).
  4. Wstaw kurczaka do rozgrzanego piekarnika (180-200°C) i piecz ok. pół godziny. Podawaj z ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz