Korea Północna to nie tylko Wielki Wódz Kim Dzong Un i kimchi. To
nawet nie bomby atomowe i wszechobecna indoktrynacja. Korea to także słodycze – bez wątpienia słodkie niczym uśmiech Wodza. Oto przepis na smakowite ciasteczka sezamowe z domieszką orzechów oraz liofilizowanych owoców. Przepis jest
prosty, lecz od razu ostrzegam, że trzeba mieć pewne chwalebne cechy charakteru,
aby z uśmiechem na ustach wyrobić odpowiedni kształt z tej kleistej, twardej
masy. Jednakże serdecznie polecam bitwę z syropem kukurydzianym, orzechami i
sezamem, bowiem naprawdę warto.
Składniki:
- 1 szklanka ziaren jasnego sezamu,
- 1 szklanka lekko podprażonych na patelni niesolonych orzeszków ziemnych,
- ½ szklanki owoców liofilizowanych (ja użyłam żurawiny),
- 2 łyżeczki oleju,
- syrop: ½ szklanki cukru, ¼ łyżeczki soli, 1 łyżeczka wody, ¼ szklanki syropu kukurydzianego.
Przygotowanie:
- Składniki na syrop umieść w rondlu o grubym dnie albo sprawdzonej, nieprzypalającej patelni. Podgrzej składniki – nie mieszaj, a tylko lekko przechylaj rondel, aby rozprowadzić cukier równomiernie.
- Gotuj na małym ogniu, aż na powierzchni zaczną się wytwarzać niewielkie pęcherzyki (4-5 minut). Teraz lekko zamieszaj całość drewnianą łyżką – syrop jest gotowy, jeśli za łyżką ciągną się cienkie cukrowe „niteczki”.
- Odstaw rondel z ognia i wsyp do syropu sezam oraz orzechy – całość wymieszaj. Nie jest to proste, bo całość utworzy dosyć twardy „klajster”.
- Deskę do krojenia dokładnie wysmaruj olejem. Wyłóż na nią masę sezamową i posyp owocami liofilizowanymi. Rozwałkuj całość na szerokość maksymalnie 1 cm. Jeśli nie idzie ci to najłatwiej, nie zniechęcaj się, dopomóż sobie rękami, nogami albo walcem drogowym.
- Pokrój masę w niewielkie prostokąty – tak powstałe ciasteczka włóż na godzinę do lodówki. Smacznego!
sezamki przepis, kuchnia koreańska, ciasteczka sezamowe, przepisy koreańskie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz