niedziela, 5 lipca 2015

Sałatka z ogórków i fety (Egipt)

Pyszna, chrupiąca i prosta w wykonaniu – egipska wersja mizerii doskonale sprawdza się jako dodatek do ciepłych mięs, ale również jako orzeźwiająca przekąska, szczególnie na lato.



Składniki:
  • 2 ogórki wężowe albo 10 gruntowych,
  • 100 g „fety”,
  • ¼ szklanki posiekanej dymki ze szczypiorem,
  • 2 łyżki jasnego octu winnego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka świeżej mięty (z braku świeżej nada się też suszona, choć to oczywiście nie to samo).

Przygotowanie:
  1. Ser rozdrobnij widelcem i dokładnie wymieszaj z oliwą, octem, dymką ze szczypiorem i pieprzem. Ma powstać lekko lejąca się masa.
  2. Ogórki pokrój w grube półplasterki i polej masą serową. Wymieszaj. Całość posyp miętą. Smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz