Jest to popularna grecka przekąska podawana na ciepło.
Ważne, aby przyrządzić ją z odpowiedniego sera – ten, który najczęściej
spotykany jest w polskich sklepach, zupełnie nie nadaje się do zapiekania,
ponieważ traci sprężystość i powstaje z niego nieapetyczna papka. Najlepiej
jest znaleźć lekko twardą, lecz nie nazbyt słoną bałkańską „fetę”.
Składniki:
- ser feta
- kilka plasterków dobrych, aromatycznych pomidorów;
- łyżka kaparów;
- oliwa z oliwek;
- szczypta oregano.
Przygotowanie:
- Ser ułóż na papierze do pieczenia albo w naczyniu do zapiekania.
- Ułóż na nim plasterki pomidora oraz kapary. Całość posyp oregano i polej odrobiną oliwy z oliwek.
- Zapiekaj w temperaturze 180°C przez 10 minut i jedz, póki ciepłe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz