poniedziałek, 22 czerwca 2015

Nashpati ka salad (Indie)

Kuchnia indyjska Europejczykom kojarzy się z zawiesistymi sosami o zapachu i smaku wyciskającym z oczu rzewne łzy. To skojarzenie słuszne, acz niesprawiedliwe – ostre sosy są zaledwie ułamkiem szerokiego wachlarza kulinarnego Indii. Bogactwo pachnących, ale całkiem łagodnych potraw z owoców i warzyw oraz deserów naprawdę potrafi zaskoczyć. To, co zdaje się wspólnym mianownikiem wszystkich hinduskich potraw, to niesłychana aromatyczność. Tak też jest w przypadku nashpati ka salad – czyli gruszkowej przekąski z dużą ilością prażonego kminku. Sprawdza się ona np. jako dodatek do piersi kurczaka.



Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 2-3 soczyste, niezbyt twarde gruszki
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • łyżka oliwy
  • 1 ½ łyżeczki nasion kminku,
  • 1 ½ łyżki soku z cytryny.


Przygotowanie:
  1. Gruszki opłucz, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je w plastry albo podłużne cząstki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i upraż na niej ziarnka kminku (3-4 minuty, nie dłużej, aby nasionka się nie przypaliły).
  3. Kminek wraz z oliwą, na której był smażony, wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Tak powstałym sosem polej gruszki. Jedz od razu (nashpati ka salad nie powinno się schładzać).



kuchnia indyjska, sałatka z gruszek, gruszki, kminek, przepis indyjski


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz