Kuchnia indyjska Europejczykom kojarzy się z zawiesistymi
sosami o zapachu i smaku wyciskającym z oczu rzewne łzy. To skojarzenie
słuszne, acz niesprawiedliwe – ostre sosy są zaledwie ułamkiem szerokiego
wachlarza kulinarnego Indii. Bogactwo pachnących, ale całkiem łagodnych potraw
z owoców i warzyw oraz deserów naprawdę potrafi zaskoczyć. To, co
zdaje się wspólnym mianownikiem wszystkich hinduskich potraw, to niesłychana
aromatyczność. Tak też jest w przypadku nashpati ka salad – czyli gruszkowej
przekąski z dużą ilością prażonego kminku. Sprawdza się ona np. jako dodatek do piersi kurczaka.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 2-3 soczyste, niezbyt twarde gruszki
- 2 łyżki cukru,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
- łyżka oliwy
- 1 ½ łyżeczki nasion kminku,
- 1 ½ łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Gruszki opłucz, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je w plastry albo podłużne cząstki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i upraż na niej ziarnka kminku (3-4 minuty, nie dłużej, aby nasionka się nie przypaliły).
- Kminek wraz z oliwą, na której był smażony, wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Tak powstałym sosem polej gruszki. Jedz od razu (nashpati ka salad nie powinno się schładzać).
kuchnia indyjska, sałatka z gruszek, gruszki, kminek, przepis indyjski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz