niedziela, 26 kwietnia 2015

Bouillie (Czad)

Kuchnia czadyjska to połączenie kulinarnych tradycji środkowoafrykańskich i arabskich, z dużym wpływem francuskim, jako że Czad był niegdyś kolonią francuską. Bouillie to właśnie takie pokłosie czasów kolonialnych – we Francji jest to po prostu owsianka. W Czadzie bouillie to typowa podstawa wielu potraw (w Polsce taką podstawą są ziemniaki). Potrawę tę można spożywać samodzielnie, można też używać jej jako smaczny, zapychający dodatek do mięs czy warzyw.



Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej (albo ryżu - polecam jednak przyrządzenie potrawy z kaszy, ma wtedy mocniejszy smak);
  • woda (tyle, aby przykryła kaszę podczas gotowania i nie doprowadziłą do przypalenia);
  • łyżka stołowa słonego masła orzechowego;
  • garść dobrze umytych rodzynek;
  • łyżeczka soku z cytryny.


Przygotowanie:


Wsypać kaszę (bądź ryż) do rondelka albo niewielkiego garnka z grubszym dnem (aby zapobiec przypaleniu). Zalać wodą, dobierając jej ilość tak, aby kasza mogła się ugotować bez przypalania, a przy tym nie była zbyt rzadka. Gotować na małym ogniu do miękkości, często mieszając. Gdy kasza (bądź ryż) osiągnie optymalną miękkość, dodać masło orzechowe, rodzynki oraz sok z cytryny i – dokładnie mieszając – gotować jeszcze przez kilka minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz