niedziela, 26 kwietnia 2015

Bogracz (Węgry)

Bogracz to węgierska potrawa, której nazwa pochodzi od tradycyjnego kociołka, w którym czikosi (pasterze z puszty) przyrządzali jedzenie. Jest to danie sycące, idealnie nadające się na chłodne dni. Bogracz to potrawa, która – tak jak nasz rodzimy bigos – lepsza jest na drugi dzień, a najlepsza – na trzeci :)



Składniki:

  • 500 g wołowiny;
  • 1,5 papryki (najlepiej czerwonej);
  • 2 cebule;
  • duża marchewka;
  • 1/2 pietruszki;
  • kartonik bądź puszka passaty pomidorowej;
  • 1/2 szklanki bulionu mięsnego;
  • 3 grube plastry podwędzanego lub gotowane boczku;
  • łyżka smalcu;
  • 4 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz do smaku;
  • majeranek;
  • kminek;
  • 2 liście laurowe;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • 1/2 papryczki chili.


Przygotowanie:

1. W głębokim rondlu obsmaż na smalcu posiekane drobno cebule i pokrojony w kostkę boczek (cóż zrobić, pasterze musieli się porządnie najeść);
2. Na patelni obsmaż pokrojoną w kostkę wołowinę (niech się dobrze zarumieni) i dodaj ją do rondla;
3. Dodaj marchewkę, pietruszkę i czosnek (wszystko w miarę drobno posiekane) i zalej gorącym bulionem. Gotuj ok. 10 minut;
4. Dodaj passatę pomidorową, a kiedy zacznie się gotować, także pokrojoną w paseczki paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, czubatą łyżeczkę majeranku i kminek (nie każdy lubi, więc sam zdecyduj, jak dużo chcesz go dosypać). Dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym;
5. Gotuj całość na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszkając, aż wszystko odpowiednio zmięknie.
6. Podawaj z dobrym chlebem albo ziemniakami (możesz je nawet ugotować, pokroić w dużą kostkę i dorzucić do bogracza tuż przed podaniem).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz